Verslag ronde 4

(Voor Jeroen, Ad, Walter, Hans, Robert, Ton en Alessandro)

Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien half dood. Maar liever dat nog, dan het bord voor zijn kop van de zakenman, want daar wordt hij alleen maar slechter van. Dat is de reden dat ik ben gaan schaken: geen zin om half dood geschopt te worden. Zakenman, dat leek me wel wat. In mijn studententijd ben ik in tweedehands auto’s gaan handelen. Daar werd ik bepaald niet slechter van, al vermoed ik dat Boudewijn de Groot iets anders bedoelde. Maar afgelopen zaterdagmiddag veranderde mijn wereldbeeld drastisch. Ik ben nu op zoek naar een vacature bij een voetbalclub. Kan nog een half jaartje duren want begin februari werd de transfermarkt gesloten, maar de makelaars zijn inmiddels ingelicht en naarstig voor mij op zoek. Zo gauw ik daar mijn broodwinning kan vinden zal ik niet meer al mijn pijlen op het schaken hoeven richten. Wat een verlichting zal dat geven. In plaats van uren achter een bord te zitten lekker buiten door de wei rennen. Luidkeels aangemoedigd door stompzinnige leuzen schreeuwende hooligans. En schelden op de scheids, wat wil een mens nog meer?

Vergelijk dat nu eens met afgelopen zaterdag: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Lc5 4.c3 Pf6 5.d3 d5? Na twee minuten deze stelling op het bord en ik wist het zeker: Mijn tegenstander kan niet schaken! Die zet is fout! Ik wist nog niet waarom, maar besloot dat die pion onder geen voorwaarde naar d4 mocht doorschuiven of op e4 mocht slaan dus speelde ik 6.exd5 onmiddellijk gevolgd door 6…Pxd5. Vijf hele minuten kostte het mij om 7.Db3 te vinden en Hans Jacobs in vertwijfeling achter te laten. Ik kan wel schaken! Twintig minuten lang staarde hij naar wat ie aangericht had. Ik liep intussen fluitend door de zaal (spreekwoordelijk natuurlijk, schaken is een beschaafde bezigheid) om iedereen te showen dat er geen vuiltje aan de lucht was en ik het ‘m weer geflikt had. Ik floot zoiets als: ‘Hansje Jacobs, Hansje Jacobs, slaapt gij nog? Alle klokken luiden, bim bam bom.’  Ik won de pion op f7 trok de loper terug om d3 te dekken en zag dat het goed was, gelijk God zelf bij de schepping van hemel en aarde mij reeds voorgegaan was. Wat kon er mij in godsnaam gebeuren? Het is deze gemoedstoestand waar ik voor dien te waken. In ieder geval tot de partij afgelopen is.
Een kleine bloemlezing: Eerst deed hij iets wat ik niet verwacht had: mag dat? Of deze: Hee scheids, hij valt twee stuks tegelijk aan. Straks gaat hij er nog een af slaan. Nu staat mijn koning in een hoekje, dat stond niet in mijn boekje. Fluks naar de wc, maar mijn telefoon heeft geen display, dus ook daar kon ik niks mee. Schaken is geen spel, schaken is de hel. En zo ging het van kwaad tot erger. Was ik nu maar een voetballer. Dan kon ik met veel misbaar kermend onder de tafel rollen, om mijn tegenstander een rode kaart aan te smeren. Of mijn teamgenoten de schuld geven: zij hebben immers mijn stukken zo beroerd neergezet. Beschaving, me hoela. Schreeuwen wil ik. En spugen op het veld. Een trap tegen de schenen, wat moet dat heerlijk zijn vergeleken bij de dreun voor mijn harses die ik te verwerken kreeg. Ik ben geen masochist, hou me ten goede, maar zo’n blauwe plek geneest vele malen sneller dan de deuk in mijn ego, de kras in mijn ziel. Een van mijn teamgenoten, waarvan ik de naam niet wil noemen, maar hij heet Peter, zei na afloop: ‘Was het niet Jezus die sprak: Het juiste pad is kronkelig en smal, de weg naar de top is niet eenvoudig’?
Schop mij dan maar liever half dood.  0-1.

Diezelfde Peter kwam lekker uit de opening. Hij kon zijn stukken naar hartenlust ontwikkelen terwijl zijn tegenstander moeite had een goed plan te vinden. Op zet veertien kon ie het centrum opengooien en zo de wat ongelukkige stelling van wit onder vuur nemen. Het paard op c3 kwam terecht in verschillende penningen (eerst aan een toren, daarna ook nog de dame), en hoewel wit met de krachtzet f4 nog iets van tegenspel probeerde te creëren was kwaliteitsverlies niet te voorkomen. Dit vond de tegenstander echter niet voldoende, en nadat via een combinatie bijna alle stukken geruild waren viel er zelfs een heel stuk. Zodoende kon Peter na 32 zetten tevreden huiswaarts keren. En deed dat ook. Niet wetende dat:

Embert en Hans elkaar ruim drie jaar geleden al eens troffen tijdens de ‘Asten Open’.
In velerlei opzichten leek het een herhaling van zetten te worden, want ook toen zat Embert achter de witte stukken en kwam de Sämisch-variant van de Nimzo op het bord. Ondanks het grote ratingverschil van zo’n 250 punten won Hans destijds de partij. Inmiddels ontlopen de heren elkaar qua sterkte nog nauwelijks; ze zijn elkaar halverwege tegemoetgekomen, dus volgens Prof. Elo zou Hans het nu iets gemakkelijker moeten hebben. Niets bleek minder waar!
I.p.v. het rustige 6.Pf3 koos Embert nu voor het agressieve 6.Lg5, en pende daarmee het paard op f6 op de dame. Hans besloot de handschoen op te nemen, ging op de damevleugel voor de thematische verovering van de witte c-pion, verzwakte zijn koningsvleugel met …g5 om de witte loper terug te dringen, ook nog eens gevolgd door h5, en liet zijn koning in het centrum staan. Kortom, alles wat oom Jan zijn neefje verboden heeft. Ging hem dit opbreken? In eerste instantie niet, in tweede instantie wel. Het werd een lange manoeuvreerpartij waarin niet veel gebeurde, maar waarin Wit wel het initiatief had. Daar moest dus iets aan gedaan worden. De zwartveldige lopers waren van het bord en beide spelers hadden nog een witveldige over. Door de stelling dicht te schuiven lukte het Hans om van Wits acht pionnen (waarvan een dubbelpion) er zes op witte velden te dwingen, daarmee Wits loper degraderend tot een dikke pion. Daar stond tegenover dat al zijn pionnen op zwarte velden stonden, dus moeilijk te dekken zonder zwartveldige loper, die daarmee overigens ook weer slecht zou zijn geworden, maar weer goed voor zijn witveldige loper, maar die kon ook niet veel, omdat bijna alle witte pionnen op wit stonden. Bent u daar nog? Ergo, Wit had een slechte loper die goed werk deed en Zwart een goede loper die niets vermocht. Het ene voordeel compenseerde het andere nadeel, of zoiets.
En de partij kabbelde voort, zelfs bij Fritz kon er geen vraagteken vanaf, totdat Hans bij de 46e zet spoken zag. Hij meende, dat Wit zijn stelling binnen kon dringen en forceerde daarop afruil van de torens, maar juist die torenruil verschafte de witte koning toegang tot zijn stelling. Fritz kon eindelijk zijn vraagtekens (46.Ta8??) kwijt, want een simpele wachtzet met diezelfde toren (46.Th8 +=) had de remise veiliggesteld. Nu peuzelde de witte koning twee pionnen op en begeleidde vervolgens zijn eigen pionnen naar het promotieveld. Einde oefening!

 

Over Tons partij kan ik wederom heel kort zijn. Of onterecht eindeloos excuses zoeken. Zijn tegenstander heeft terecht gewonnen omdat hij minder bang was te verliezen. Ton had alles goed staan om een pionnetje te kunnen winnen en daardoor het initiatief in de partij te behouden. Hij liet het na en raakte zijn positioneel voordeeltje kwijt omdat hij uiteindelijk te bang was voor de niet bestaande windmolens die niet konden draaien vanwege de afwezige wind. Verder verwisselde hij een loper- en paardzet en verloor.
Ik hoor u denken: zo schrijft een schaker niet over zijn teamgenoten. Maar ik kan u geruststellen: diep van binnen ben ik een voetballer. En Roby Visser, laat me denken: Is dat niet een nazaat van de man die laatst in IJsland van Spasski won? Bovendien zijn het Tons eigen woorden, die ik hier verdraaid knap weergeef.

 

Flip speelde met zwart tegen Cees van Pelt die een iets hogere rating heeft. Cees opende met f4, een voor hem (Flip, red.) onbekende opening, maar de partij ging lange tijd gelijk op met een zeer gering voordeel voor Flip. Met nog beiden een aantal pionnen, een Dame ,een toren en een loper. Cees had een toren op e1, Dame op d1. en bracht zijn loper naar f3, die er door Flips loper werd afgeslagen. Hij nam op zijn beurt deze loper met zijn Dame, die daarbij een toren op a8 met schaak aanviel. Daar concentreerde Flip zich op en trok zijn Dame terug. Fritz, na afloop, dat spreekt, sprong echter meteen op – 10, maar Flip had het niet gezien. De Dame op h4 kon de toren op e1 nemen met directe winst. Dat kostte ons ook de overwinning.
Hoop dit nooit meer mee te maken, schreef Flip nog. Ieder die tot zover meegelezen heeft, weet inmiddels dat het niet of toch zeker niet alleen hier was waar onze overwinning te grabbel werd gegooid.

Ewout:
Na e4 – d6 – Pf3 – g7 voor mij onbekend terrein. Door een vork op d5 verloor ik het initiatief en door verder onnauwkeurig vervolgspel verloor ik een pion op c2 door een binnendringend paard. Gelukkig was mijn tegenstander in het vervolg ook onnauwkeurig waardoor hij zijn paard niet meer kon terugtrekken en ik een toren kon ruilen voor dat paard en een loper. Weer ongeveer gelijk dus. Daarna twee niet goede zetten van de zwarte dame waardoor mijn beide paarden de dame konden opjagen en en-passant oprukken als steun voor een vrijpion op d5. Zoals gebruikelijk was mijn tijd krap en ik koos een simpel vervolg waarbij ik mijn twee paarden ruilde voor een toren en twee pionnen, met tevens een betere positie. Met wat schaakjes kon ik mij gemakkelijk richting de veertig zetten werken en nog een pion op e4 inpikken. Met twee pionnen achterstand gaf mijn tegenstander zijn toren op de 41e zet weg.

Zo kan het dus ook!
Luca een halfje, Karel de overwinning en het werd 4 – 4 tegen De Combinatie. Een uitslag waar wij vooraf wel mee hadden kunnen leven. Maar nu wij weten, dat het eigenlijk 6-2 had moeten zijn…

Ron van Hoogstraaten

Klasse 2D; Ronde: 5; Datum: za 2015-02-07
 
Eindhoven 4
 
 
De Combinatie 2
 
4
4
 
1.
Roozemond,P.(Peter)
1753
Berkers,P.A.M.(Piet)
1742
1
0
2.
Troisi,L.(Luca)
Hanique,P.(Paul)
1723
½
½
3.
Jeurissen,K.G.M.(Karel)
1620
Meijer,E.(Ellen)
1736
1
0
4.
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1562
Jacobs,H.(Hans)
1606
0
1
5.
Reusink,J.G.(Hans)
1555
Berkers,E.T.(Embert)
1579
0
1
6.
Snoeck,E.(Ewout)
1605
Sparidans,A.(Toon)
1604
1
0
7.
Stomps,B.W.P.(Flip)
1495
Pelt van,C.
1545
½
½
8.
Storcken,A.J.A.(Ton)
1485
Visser,R.(Roby)
1484
0
1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *