Verslag ronde 7

Bij de Chinees werd het toch nog gezellig

Wedstrijdverslag   Eindhovense SV 2 – De Kempen Combinatie 1             3 – 5
Ronde 7    KNSB 3H    11-03-2023

In onze klasse waart het virus van de tactische opstelling rond. Het vreemde is dat dit virus juist de teams met een hogere rating infecteert. In ronde vijf zette Dubbelschaak haar beste spelers op lage borden tegen ons in, zaterdag deed de Kempen Combinatie hetzelfde. Tegen Dubbelschaak konden we deze tactiek hardhandig afstraffen helaas lukte dat tegen de Kempen Combinatie niet, maar een 5-3 nederlaag tegen een team met gemiddeld 40 ratingpunten per bord meer is geen abnormale uitslag.

Arjan had op het laatste moment afgezegd. Gelukkig konden we Rudi optrommelen. Onze teamcaptain stond zijn plaats op bord 5 aan Rudi af en nam zelf plaats op bord 8. Dit was een goede zet. Rudi kwam met zwart tegen een sterke tegenstander niet in de problemen. Er werd veel geruild en na nog geen twee uur spelen stond de eerste remise op het scorebord.

Onze teamcaptain Hans trof op bord 8 een oude bekende: Peter Rietra, een strategisch sterke speler. Peter zal raar opgekeken hebben dat Hans zelfs in een solide opening als de Caro Kan nog allerlei complicaties wist te scheppen. In ieder geval kon hij niet goed omgaan met deze complicaties en Hans schreef al snel het punt bij.

Arjan trof op bord 3 de ratingreus van de Kempen Combinatie: Alan van der Heijden met een rating van bijna 2300. Zowel Arjan als Alan zijn creatieve spelers en voor de neutrale toeschouwer was het even afwachten wie de eerste onorthodoxe zet zou doen. Lang hoefde je daar niet voor de wachten. Alan speelde op de tweede zet a2-a4 en op de derde zet h2-h4. Grappig was dat de partij daarna gewoon op een rustige manier verder ging met beide korte rokades. Alan manoeuvreerde in het vervolg handiger dan Arjan en in een iets minder eindspel probeerde Arjan nog een opportunistisch kwaliteitsoffer dat verkeerd uitpakte. Een interessante partij maar helaas een nul.

Ik speelde op bord 1 tegen Paul van Zon. Ook een goede bekende van ons. Paul heeft altijd interessante ideeën. Nu ook. Ik stond na de opening telkens minder maar geleidelijk wist ik onder de druk uit te komen. Net toen het helemaal gelijk stond zag ik opeens een winstkans. Het bleek een hallucinatie te zijn. Bij de vooruit berekening had ik even gemist dat de pion die twee zetten eerder nog op d4 stond nu inmiddels naar c5 gegaan was. Deze misrekening kostte een pion die ook meteen het einde van de partij betekende.

Ook Hans Bosscher speelde op bord 2 tegen een bekende: Morris Schobben. Het werd een langzame manoeuvreerpartij die geleidelijk aan wat trekken kreeg van het Frans. Hans viel aan op de koningsvleugel terwijl Morris zijn heil zocht op de damevleugel. Beiden verdedigden zich nauwkeurig. Pas op zet 25 vond de eerste ruil plaats maar toen ging het ook snel. Toen alle zware stukken over de a-lijn werden geruild zat er geen muziek meer in de stelling en werd tot remise besloten.

Nico speelde met op bord 7 met zwart tegen de sterke Frans Wolferink. Die Wolferink mag dan wel sterk zijn, maar hij pakte de Najdorf van Nico heel slap aan. Nico mocht zijn stukken ideaal opstellen en kon zelfs de droomzet van iedere Najdorf speler doen: d6-d5. Er werden wat lijnen geopend. Nico had over de c-lijn binnen kunnen komen, de c2 pion meenemend, en alle stukken kunnen activeren. Toen sloeg de onzekerheid bij Nico toe. Hij aarzelde een zet, twijfelde of het pakken op c2 nog wel kon en koos uiteindelijk voor een ander plan dat minder uitpakte. Zijn voordeel vervlakte en wit nam langzaam het initiatief over. In een minder eindspel maakt Nico tenslotte een kolossale blunder en verloor zelfs nog.

Bas speelde op bord 3 een Grünfeld tegen de oerdegelijke Huub Schenning. Bas kennis van de ouderwetse Smyslov-variant (Lg4) van het Russisch systeem bleek onder de maat. Om pionverlies te voorkomen was een opstoot in het centrum met d4-d5 in een vroeg stadium al ongeveer gedwongen. Zo’n zet waarvan je weet dat het de bedoeling niet kan zijn, maar je hebt geen keus. Zwart kreeg een mooi veld op e5 voor zijn paard en dreigingen over de diagonaal a1-h8. Daarna wikkelde hij wellicht iets te snel af naar een toreneindspel. Dat bood weliswaar alleen kansjes voor zwart maar moest met nauwkeurig spel in balans te houden zijn. Dit lukte Bas en na nog een aantal zetten op wederzijds increment werd vlak voor de tijdcontrole in 0.00 stand tot remise besloten.

Rik speelde met wit op bord 6 een rustige dame-pion opening tegen Tim van Hellemont. Deze opening ging gelijk op, maar toen Rik toch ambitieus werd en probeerde ruimte te winnen met c4 kwam zwart duidelijk beter te staan. Zwart dacht door te breken in het centrum maar dat kostte hem gewoon een stuk. Hierna stond Rik duidelijk beter al had zwart wel compensatie door zijn pionnen meerderheid. Op zet 40 was ging Rik net te snel met zijn koning naar voren in plaats van eerst even alle doorbraak mogelijkheden eruit te halen. Nu kreeg zwart twee vrijpionnen waarvan een alleen met een stukoffer was tegen te houden. Het ongelijke loper eindspel dat overbleef leek was niet meer te winnen, en zo eindigde deze niet zo hoogstaande partij in een remise.

Een vervelende 5-3 nederlaag dus. Gelukkig werd dit na afloop goed gemaakt door een gezellig diner bij onze vaste Chinees waarvoor we ook onze tegenstanders uitnodigden. Ludo zocht weer een voortreffelijke rijsttafel voor ons uit die de nare smaak van de nederlaag volledig uitwiste.

Frits Schalij