Verslag ronde 5

Verslag Dubbelschaak 2 – Eindhoven 3    4 1/2 – 3 1/2

 

Bord 1: Nico Schellingerhout – Wil van Lankveld 1/2 – 1/2
Er kwam een Siciliaanse draak op het bord, ik verzuimde Lb3 te spelen, waarna zwart de standaard manoeuvre ..Pxe5 met licht voordeel voor zwart. Zwart begon echter heel lang na te denken, speelde ..Db6, waarna ik kon afwikkelen naar een gelijkstaand eindspel. Zwart had er geen zin meer in en bood remise aan.

Bord 2: Nico Heijstek – Erik Bouwmans 1 – 0
Een spannende partij die lang gelijk opging. In een poging om mijn zwakte op d6 te bestrijden, als gevolg van een Siciliaan, zocht ik te actief spel op de damevleugel. Zijn aanval was sneller, gevaarlijker en beslissend.

Bord 3: Peter Bouma – Gilion Brekelmans 1 – 0
Wederom een Morra op het bord, dit keer was ik op mijn hoede na de blunder in de vorige ronde. We gingen het eindspel in met veel pionnen, daarbij had ik 2 paarden en Gilion het loperpaar. De paarden waren duidelijk sterker door de vele pionnen. Ik kon Gilion langzaam naar achteren drukken en op het laatst won ik een loper en de partij.

Bord 4: Hans Heijstek – Arnold van der Heijden 1-0
Ik kwam niet goed uit de opening en kon daardoor niet mijn favoriete Leeuw spelen. Ik moest alle zeilen bijzetten om niet in de opening ten onder te gaan. Maar na veel gemanoeuvreer had ik alles onder controle dacht ik. Ik ruilde de Torens en de Dame en dacht een gelijk eindspel in te gaan. Maar Hans was daar duidelijk bedrevener in als mijn persoontje. Ik verloor een belangrijke pion, sputterde nog heel lang tegen, maar moest opgeven tegen een sterkere speler.

Bord 5: Loek van Reij – Tom van Stiphout 1 – 0
Na de opening (Siciliaans) kwam ik al gouw vrij goed te staan. Dat werd nog beter nadat zwart een dubbelpion op de c-lijn kreeg en ik had de open b-lijn. Na dubbele torenruil kon ik een pion winnen. Ik kreeg een vrije a-pion en nog enkele zetten later won ik de e-pion met schaak en de tegenstander hield het voor gezien.

Bord 6: Michel van den Elzen – Henny Valks 1 – 0
Opening: Caro Kann, wit komt iets beter uit de opening, maar zwart verdedigt zich goed. Op de 23e zet wint wit geforceerd een pion en op de 28e zet nog een op de damevleugel. Dit is teveel en op de 48e zet moet zwart opgeven.

Bord 7: Karel Jeurissen –  Jaap van Meerkerk  0 – 1
Om mijn loper actief en spel te houden nam ik met de g-pion terug. Ik kreeg wel een gedrongen koningsstelling. En toen ik met doel te forceren werden mijn stukken gedwongen verdedigede zetten te doen. Mijn tegenstander speelde het goed en ik moest opgeven.

Bord 8: Gerard Kastelein – Ewout Snoeck 0 – 1
Door een actieve opening van mijn tegenstander en mijn te voorzichtige antwoord kwam ik op de koningsvleugel met g4 en uiteindelijk g5 onder druk te staan. Na ruil op g5 kwam daar de witte toren op g5. Na mijn g6 en Le6 gedekt door f7, besloot mijn tegenstander op g6 te slaan waarna hij met Dxe6 gevaarlijk binnenkwam omdat mijn koning nog op e8 stond. Eigenlijk was dat voor wit iets te vroeg, hij moest ook zelf nog (lang) rokeren. Het zag er wel gevaarlijk uit. Na Kf8 en Kg7 was het grootste gevaar afgewend en na 0-0-0 van wit bood ik mijn dame op e7 als ruil aan, ook om ruimte te maken voor mijn damevleugeltoren. Dat had hij moeten aannemen, maar deed het niet om meer aanvalskansen te houden. Nu verloor hij naast de kwaliteit tegen pion ook nog een loper. In het vervolg moest ik regelmatig nog wel goed opletten (ook op de tijd zoals gebruikelijk), maar na een torenruil en wat pionnetjes was het pleit eigenlijk toch beslecht. Mijn tegenstander speelde tot de laatste snik door en gaf pas na dameverlies op.

Slotwoord teamleider:

Helaas wederom een nederlaag, zijn we dan echt te zwak voor de 1e klasse?

3 nederlagen met minimaal verschil en 2 gelijke spelen, daarom staan we nu laatste.

3 februari spelen we thuis tegen H.M.C. Calder 3, we zullen echt aan de bak moeten!

Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en een voorspoedig, gezond en gelukkig 2018!

Arnold.

We zullen in de sterkst mogelijke opstelling moeten optreden om degradatie gevaar af te wenden.

 

Dubbelschaak 2

Eindhoven 3

Lankveld van, W.L.M. (Wil) 1943 Schellingerhout , N. (Nico) 1842 ½ – ½
Heijstek , C.H. (Niels) 1927 Bouwmans , E. (Erik) 1770 1 – 0
Berkelmans , G. (Gilion) 1893 Bouma , P. (Peter) 1774 0 – 1
Heijstek , H. (Hans) 1850 Heijden van der, A.G.V.M. (Arnold) 1671 1 – 0
Stiphout van, H.J.M.T. (Tom) 1781 Rey van, L. (Loek) 1788 0 – 1
Elzen van den, M.L.A.G. (Michel) 1785 Valks , H.J.M. (Henny) 1548 1 – 0
Meerkerk van, J. (Jaap) 1709 Jeurissen , K.G.M. (Karel) 1529 1 – 0
Kastelein , A.G. (Gerard) 1645 Snoeck , E. (Ewout) 1531 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1817 Gemiddelde Rating: 1682 4½-3½