Verslag ronde 5

Vianen/DVP 2 – ESV 4

We mochten van de KNSB weer schaken ! Met CTB en mondkapjes weliswaar, maar toch weer leuk om fysiek een partijtje te schaken. In de aanloop toch wel wat hobbels. Twee afzeggingen, maar Bart Stienen, inmiddels vaste invaller wilde graag weer meedoen. Verder werd Nirupa ziek, maar ook daarvoor vonden we een enthousiaste invaller: Danny Sardjan.
Omdat ik zelf als laatste klaar was, heb ik als aanvoerder alleen van de partijen naast mij wat meegekregen. Helaas verloren we met 7-1. Alleen Elysia trok de winst naar zich toe in een spectaculaire partij met winst/mat kansen van beide kanten.

De partij van Bart:

Op bord 1 speelde Hanz Martin een leerzame partij, zie:

Op bord 2 speelde Albert met zwart tegen Jesús Jara  van Vianen 2. Albert:
Ik vond dat hij best aardig kon schaken en ik vroeg hem – na de partij – wat zijn rating was en hij gaf als antwoord “net beneden de 2000”. Toen ik dat thuis nakeek bleek zijn rating 1812 te zijn, dus vergelijkbaar met mijn eigen rating. Blijkbaar beschouwt hij 1812 als net beneden de 2000.
Toen ik de partij door Fritz liet beoordelen, bleek dat ik – op de 22e zet – een kwaliteit had moeten offeren met volledig gelijk spel als gevolg. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik geen moment naar deze zet heb gekeken en ik begrijp het oordeel van Fritz nog steeds niet. Ik volgde een totaal ander plan en Jesús speelde daarna zeer actief en brak in mijn centrum binnen en toen stond ik verloren. Ik heb nog heel lang geprobeerd om het tij te keren, maar dat liet mijn tegenstander niet toe.

Op bord 3 speelde zoals gezegd Elysia met wit. Elysia rokeerde lang en haar tegenstander kort. Dat leidde tot een aanval van zwart op Elysia’s koningsstelling en een gevecht in het centrum met overwicht voor Elysia. Allengs wist Elysia ook de koningsstelling van zwart onder vuur te nemen. Met een zwarte pion op c2, een wit paard op c1, een zwarte dame op b1 een koning op e2 zonder bescherming. Echter zij was inmiddels, nog gevaarlijker, doorgedrongen op de zwarte koningsvleugel en won !

 

Ikzelf kwam met zwart minder te staan, met een gevaarlijke batterij Dc2, Ld3 op mijn koningstelling. Wit kon mijn paard op f6 slaan, dat ik met g6 moest terugslaan. Het paard op e5 werd daardoor wel verdreven en mijn koning moest naar g7, maar eigenlijk was daarmee het gevaar geweken. Ik zette daarna met f5 de diagonaal dicht, maar daardoor bleef mijn eigen loper inactief. Ik had verder actiever moeten worden op de damevleugel van wit waar hij lang gerokeerd had. Allengs werd mijn stelling toch weer minder en in tijdnood maakte ik ook een aantal fouten waardoor ik een stuk achter kwam en een en ander hopeloos werd. (zie pgn)

 

Danny speelde met wit: Ik koos voor de Vienna gambit en mijn tegenstander koos voor de main line, hij forceerde een vroege dame ruil. De game was erg open en er werd veel en snel geruild van stukken. We kwamen in een toren eindspel met allebei vijf pionnen, ik had het idee dat mijn pionnen beter opgesteld stonden maar het lukte me niet om dit om te zetten tot een winst of remise. Ik maakte het mezelf moeilijk door 29. c4 te spelen. Ik wilde graag d5 ontnemen maar hierdoor kon ik de a-pion niet makkelijk verdedigen en kwam in een verloren eindspel.

Zowel Flip als Eric verloren. Eric speelde zeer verdienstelijk, stond eigenlijk iets beter of gelijk. Hij gaf in het eindspel met torens uiteindelijk een paar keer teveel schaak waardoor de partij toch verloren ging.

 

 

 

Ewout Snoeck