Verslag ronde 1

De Rooise dammers en schakers hadden voor een tactische opstelling gekozen met hun clubkampioen tegen Hans Reusink aan het derde bord. Daar konden Peter en misschien ook Simon hun voordeel mee doen, maar het liep anders.

Simon kreeg een Siciliaan tegen en voelde zich daar niet comfortabel bij. Hij besloot in een evenwichtige stelling dat het tijd werd voor een noodgreep, die hem dan ook op slag fataal werd: 1-0.

Ron aan bord vier meende alles onder controle te hebben en liet zich compleet verrassen door een briljante paardzet. (Ik zag ‘m niet aankomen althans, hetgeen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is..) Volkomen verloren met een stuk, een pion en een stelling minder restte slechts de trukendoos. Een briljant torenoffer (de tegenstander zag het niet aankomen althans..) redde op de valreep mijn avond: mat in drie, 1-1.
Ter relativering, het ging zo:
Martijn-Ron 300913

Hier speelde ik 19…Th4 waarop Martijn met 20.fxg3 of 20.Df5 de verdiende overwinning had kunnen opstrijken. Van de 42 andere mogelijke zetten waren er zeker 30 goed genoeg en alleen de Dame weggeven of het paard wegzetten kon nog roet in het eten gooien. (20.d5 is ook niet aan te bevelen.) Maar zoals dat gaat, je staat gewonnen, je tegenstander heeft geen schijn van kans meer, dus waarom zou je je paard weggeven? Nou hierom:    20.Pe3 Th1+!  en opgegeven.. De dekking van h2 is plots verwaarloosd. Simpel, doeltreffend maar bovenal wreed. Pedro Damiano publiceerde deze listigheid reeds in 1512 in zijn boek: Questo libro e da imparare giocare a scachi et de li partiti  (Ken uw klassieken…)
Het spijt me Martijn. En als ik de kans krijg, doe ik het weer!

Hans speelde een Caro-Kann aanvankelijk geheel volgens het boekje, maar stond inmiddels een kwaliteit achter en had ook al virtueel geforceerd mat (of dameloos) gestaan, zo bleek achteraf. Stug verdedigen betekende, omdat zijn opponent geen fouten maakte, slechts uitstel van executie: 2-1.
Bijgevoegd het diagram en de verwoestende combinatie (verdomd niet onaardig) welke Daan in gedachte had, maar gelukkig verzuimde uit te voeren.

Hans-Daan 300913

23. Dc1 g6  Meteen na het spelen van deze zet, zag Daan de volgende combinatie:
23…Txg2+!  24.Kxg2 Te2+  25.Kf1 Dxh2  26.Pe7+ Kh8 27.Pg6+ fxg6  28. De3 Dg2#

Onze hoop op een gelijkspel was gevestigd op Peter, die vrijwel probleemloos naar een toreneindspel met twee pionnen meer had afgewikkeld. Kat in het bakkie dus. Op onnavolgbare wijze maakte de kat in het bakkie vreemde sprongen. Pat kwam in de stelling en dat kostte een pion. Torens afruilen en de oppositie betekende een onafwendbare remise. Ik weet niet of Peter nog een diagram opstuurt….
Chapeau! (Voor RDS)

Ron van Hoogstraaten

Avond C2 Ronde: 1; Datum: 2013-09-30
 5
RDS A5
 5
 5
Eindhoven B5
 5
5
5
5
 5
1.
Ham ten,J.(John)
1926
Glückstern,S.M.C.A.(Simon)
1710
1
0
2.
Laat de,B.(Bert)
1604
Roozemond,P.(Peter)
1673
½
½
3.
Geboers,D.(Daan)
1766
Reusink,J.G.(Hans)
1497
1
0
4.
Bax,M.(Martijn)
1460
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1499
0
1

2 gedachten over “Verslag ronde 1

  1. Goh, is Daan clubkampioen? Dat wist ik niet, maar het maakt mijn verlies wel enigszins draaglijk. Ik heb het trouwens niet zo op clubkampioenen. Onlangs moest ik in de Interne tegen clubkampioen Bas, en dat liep tegen ieders verwachting ook al slecht voor mij af!
    Aanvankelijk speelde Hans inderdaad een Caro-Kann volgens het boekje, maar dan wel een heel erg dun boekje: een zetje of zeven. Inmiddels heb ik een verbeterde versie van zet acht gevonden! Wordt vervolgd.

  2. Pingback: Avondcompetitie: 2½-1½ ! | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *