Verslag ronde 2

Onze tweede externe wedstrijd begon gunstig, we kregen een punt omdat bord 4 leeg gelaten was. Gardé was zo sportief om mij dit vooraf te melden!

Op bord 1: speelde Erik Bouwmans met zwart tegen Erwin Talpe.
Erik was 10 minuten te laat omdat hij de speelzaal niet kon vinden. Het werd remise op de 14e zet nadat er een gelijkstaand eindspel op het bord kwam. Erik stond misschien iets beter, maar koos voor de lange weg. Dat krijg je als je te weinig schaakt. Volgende keer, (4 november) met volle kracht voor de winst.

Bord 2: Peter Bouma – Jack Sonnemans
De opening was een mix van Weens en Philidor. Peter kreeg redelijk veel controle in het centrum, op de 13e trok hij ten aanval, overzag daarbij een aftrek aanval waardoor een pion en bijna de partij verloren ging. Gelukkig maakte zijn tegenstander enkele zetten later een gelijksoortige fout, daardoor kreeg Peter het initiatief terug en zijn pion. Even leek er meer in te zitten, maar zijn tegenstander vond de juiste verdediging waardoor na 25 tot remise werd besloten.

Bord 3: Loek van Rey met zwart tegen de sterk spelende Leo Hovens.
Al vrij snel werden er in de opening drie lichte stukken geruild, even later werden ook nog de dames en het laatste lichte stuk geruild. Daardoor ontstond een toreneindspel met twee zwarte dubbelpionnen in het centrum en een open a-lijn voor wit. Hierin had wit het initiatief en dus de betere kansen, zwart kon niets ondernemen. Na een aantal zetten koos Loek voor een actie waardoor wit twee vrijpionnen kreeg, en hij een. Een aantal vrijpionnen werden afgeruild, maar nu was het heel moeilijk voor wit om te winnen. Op de 54e zet werd besloten tot remise.

Bord 4: Gratis punt.

Bord 5: Dennis van Kuijk met zwart tegen Jacco Vermeulen (teamleider)
Zet 1. g4, daar ging Dennis zijn voorbereiding. Met gezonde druk werd de druk op de g-pion opgevoerd. Na tien zetten een gezonde pion voor! Nadeel was, dat Dennis zijn stukken niet goed samenwerkten. Na afruil had hij zeven pionnen, een toren en een dame tegen zes pionnen, een toren en een dame. Met een list kwam zijn tegenstander zijn stelling binnen en hapte daar de pion die Dennis voor stond. Direct volgde er een remise aanbod van Jacco, nog even doorgespeeld, tricky toreneindspel werd remise.

Bord 6: Arnold van der Heijden (teamleider) – Peter Thijssen.
Met e4 wilde ik proberen het Koningsgambiet te gaan spelen, Peter moet dit geweten hebben en speelde e6. Na mijn Pf3 speelde hij d5, na pionruil stond er een gesloten opening op het bord. Na afruil van veel stukken, bleef wit licht voordeel houden, ik kon er echter weinig mee. Mijn tegenstander bood remise aan, ik vertelde hem dat ik even wachtte tot er iets meer duidelijker werd bij de andere partijen. Na een half uur besloot ik tot remise, ik dacht dat wij volkomen gelijk stonden op alle borden. Helaas bleek dit na afloop jammer genoeg niet waar te zijn.

bord 7: Henny Valks met zwart tegen Paul Harperink.
In de Caro Kann opening is het evenwicht constant gelijk gebleven. In het eindspel weet zwart af te wikkelen na een eindspel met ongelijke lopers en allebei nog vijf pionnen. Op de 42e zet werd op voorstel van zwart besloten tot remise.

Bord 8: Ewout Snoeck – Christiaan Münch.
Met wit kwam Ewout tegen een Philidor verdediging wat gedrukt te staan, zijn loper op c1 kon geen goed veld vinden. Uiteindelijk kon hij die bevrijden en had zwart een paard op a4 staan dat werkeloos moest toezien. Na een afruil op de open d-lijn dacht Ewout die te bezetten met Dd2. Zwart kon echter Dd3 doen omdat die gedekt was door een pion op c4. Dit was een zwakke pion, wit durfde hier echter niet om te gaan en na een aantal zetten kon hij zijn paard op het sterke veld d5 zetten. Daardoor was de d-lijn afgesloten, het zwarte paard op a4 stond niet helemaal werkeloos, maar Ewout stond beter. Zwart probeerde het op de koningsvleugel, Ewout had de stelling kunnen sluiten en spelen op een welhaast zekere remise. Maar hij was door zijn actievere stelling daar niet tevreden mee, had hij maar een keertje naar de stand gekeken, het formulier lag achter hem. Remise was voldoende geweest voor de winst in deze ontmoeting. In plaats daarvan liet hij een pion op e5xf4 slaan waardoor zijn pion op c3 in kwam te staan wat alles veranderde, door nog een fout en niet meteen proberen eeuwig schaak te houden ging het helaas mis een 0 dus. Volgende keer hopelijk beter en de teamleider eerder raadplegen.

Het verslag is gemaakt met behulp van alle spelers. De volgende ronde 4 november gaan we op bezoek bij de  Combinatie in Asten.

Arnold van der Heijden

 

Eindhoven 3 (1692) Garde 2 (1716) 4 – 4

 

Bouwmans , E. (Erik) (1770) Talpe , E. (Erwin) (1690) ½ – ½
Bouma , P. (Peter) (1777) Sonnemans , J. (Jack) (1785) ½ – ½
Rey van, L. (Loek) (1772) Hovens , L. (Leo) (1800) ½ – ½
Schellingerhout , N. (Nico) (1833) Niet Opgekomen 1 – 0 R
Kuijk van, D.G.C.M. (Dennis) (1661) Vermeulen , J. (Jacco) (1721) ½ – ½
Heijden van der, A.G.V.M. (Arnold) (1654) Thijssen , P.A.M.W. (Peter) (1672) ½ – ½
Valks , H.J.M. (Henny) (1556) Harperink , P. (Paul) (1685) ½ – ½
Snoeck , E. (Ewout) (1512) Münch , C. (Christiaan) (1658) 0 – 1