NK Rapid jeugd 2011

 

ESV derde bij Open Nederlandse Kampioenschappen Rapidschaak voor Jeugdteams 2011

Zowel in de D klasse als in de E klasse werd een team van ESV zondag 25 september derde bij het Open NK in Mierlo.

Het D team, bestaande uit Ankit Majhi, Sourav Bhattacharjee, Luuk Baselmans en Ties Schalij behoorde vooraf tot één van de favorieten. De favorietenrol viel zwaar. In de tweede ronde verloren we (net als vorig jaar) van VAS uit Amsterdam. Lange tijd leken we op een kleine overwinning af te gaan, maar toen de tijdnood voorbij was stond het 3.5-0.5 voor VAS. Na een stevig herstel in de derde en vierde ronde lieten we in de vijfde ronde een punt liggen tegen Unitas uit Groningen. Het team van Unitas bestaat uit vier(!) broertjes van Foreest. Jorden (12) en Lucas (10) behoren tot de landelijke D top, Pieter (8) en Tristan (6) zijn nog jong, maar hebben al een behoorlijk niveau. Thuis hebben ze ook nog twee broertjes van 4 die de schaakregels al machtig zijn. In het begin van de twintigste eeuw werd het Nederlandse schaakleven gedomineerd door hun betovergrootvader met zijn broer, in het begin van de eenentwintigste eeuw zijn er al zes broeders van Foreest die de Nederlandse schaakheerschappij willen overnemen. Pieter en Tristan waren nog geen partij voor Luuk en Ties, Jorden maakte korte metten met Ankit en Sourav en Lucas speelden een spannende partij. Lange tijd zag het er naar uit dat Sourav zou gaan winnen, maar toen de tijd krap werd verdween zijn voordeel als sneeuw voor de zon en verloor hij zelfs nog. 2-2 dus.
 Na een ruime overwinning in de zesde ronde koppelde het lot ons aan een oude bekende: D4. Zij stonden tweede, wij derde. Hoewel we qua rating niet voor hun onderdoen zijn zij er in het verleden toch vaak met de overwinning vandoor gegaan. Deze keer zag het er beter uit: Ties en Sourav wonnen snel, Luuk verloor en Ankit stond straal gewonnen tegen Joris Gerlagh. Helaas had Ankit al zijn tijd opgebruikt om die mooie stelling te bereiken. De twee minuten die hij nog over had waren net voldoende om zijn stelling om zeep te helpen. Gelukkig was de 2-2 net voldoende om de derde plaats te behouden.

Het E team behoorde vooraf niet tot de favorieten. Kritin Motamarri en Jaap Rooijmans zijn al erg ervaren, maar voor Lodewijk van Duuren en Rob Schellingerhout was het allemaal nieuw. Het aantal teams in de E klasse en F klasse viel dit jaar nogal tegen, daarom besloot de organisatie de E teams en F teams samen te voegen in één grote klasse. In de eerste ronde werden we geloot tegen Maastricht, het enige team dat zich nog niet had aangemeld. Na enige tijd kwam het bericht binnen dat het team van Maastricht door ziekte geplaagd was en zich had teruggetrokken; een 4-0 reglementaire overwinning dus. De tweede ronde speelden we gelijk en de derde ronde verloren we met 4-0. In de vierde en vijfde ronde wisten we tot winst te komen zodat we opeens in de subtop stonden. Na een nederlaag in de zesde ronde tegen de latere winnaar Klim-Op geloofden we er eigenlijk niet meer in, zeker niet toen we ook nog hoorden dat we in de laatste ronde tegen het sterke HMC uit den Bosch moesten. HMC haalde echter het beste in ons naar boven, we speelden als leeuwen. Vooral de overwinning van Kritin op Sjoerd van Loon is vermeldenswaard: hij kwam slecht uit de opening en stond een stuk tegen een triple pion achter, maar hij beet zich vast in de stelling en dreef daarmee zijn tegenstander tot vertwijfeling. Toen die geen remise mocht aanbieden (HMC moest winnen om een kans op de eindzege in de F-groep te maken), zag hij niets beters dan een afwikkeling die zelfs tot verlies leed. Lodewijk lukte het ook een verloren stelling te winnen (penning van dame op matveld) en Jaap wist uiteindelijk zijn goede stelling te verzilveren met nog maar enkele seconden op de klok. Door deze overwinning werd ESV uiteindelijk ongedeeld derde in de E groep.

Persoonlijke scores:
D team: 1) Ankit 4½/7; 2) Sourav 4½/7; 3) Luuk 5/7; 4) Ties 6/7;
E team: 1) Kritin 5/7; 2) Jaap 5/7; 3) Lodewijk 4/7; 4) Rob 2/7;

 

1 gedachte op “NK Rapid jeugd 2011

  1. Pingback: NK Rapid Teams | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *