Verslag ronde 4

Drie Torens 2 – ESV 3

Na 3 overwinningen was het tweede team van de Drie Torens uit Tilburg onze tegenstander. De Drie Torens is sedert een aantal jaren een fusie van ‘de Wolstad’ en Schavo. Grappig genoeg speelde ESV 2 tegelijkertijd tegen het 1e van Drie Torens.

Twee spelers van ESV, althans van het 3e, hebben vroeger voor de Wolstad gespeeld, namelijk Dennis van Kuijk en Albert Coenen.

Harry (4,z) had vooruit gespeeld en toen hij een winstkans miste in het eindspel werd het remise.

Jochem (1,w) speelde tegen Jaap Weel, die – met afstand – de sterkste speler is van 3 Torens 2. Toen Jochem iets te laconiek reageerde op een matdreiging op g2 moest hij het onderspit delven. Er werd namelijk een paard vernietigend weggehaald om de dame en loper beide op g2 kracht te laten uitoefenen.     Een heuse aftrekaanval dus.

Walter (2,z) is de laatste wedstrijden goed op dreef. Vorige ronde wist hij Wim Viering te verslaan en nu had hij wederom een gelijkwaardige tegenstander tegenover zich. Toen hij een pionnetje verkwanselde, speelde hij een alles of niets aanval op de koningspositie van zijn tegenstander, waarbij hij ook nog eens moest oppassen voor een gevaarlijke vrijpion van zijn tegenstander.        Hij won materiaal en kon de vrijpion via een torenblokkade in bedwang houden, waarna zijn tegenstander opgaf.

Albert (3,w) speelde een partij met wisselende kansen. Zijn tegenstander offerde een stuk op Albert’s koningsvleugel. Albert moest daarna matdreigingen pareren. Dat deed hij goed en hij bereikte een gewonnen stelling (stuk tegen 2 pionnen). Toen de dames geruild werden, dacht hij dat de partij gespeeld was; echter toen hij een tweede matdreiging moest pareren, deed hij het verkeerd en stond plotsklaps verloren. Gelukkig reageerde zijn tegenstander niet zo goed en bereikte hij een eindspel met een pion minder, dat remiseachtig was.

Albert – eigenwijs als hij is – weigerde een remiseaanbod en speelde het eindspel zorgvuldig. Hij kwam steeds beter te staan en won de pion terug en bereikte een toreneindspel, waarbij zijn toren veel actiever was, dan die van zijn tegenstander. Hij won dit eindspel.

Tim Slendebroek (8,z) debuteert voor ESV 3 en deed dit met verve. Hij kwam enigszins passief uit de opening, maar toen zijn tegenstander verkeerd reageerde op een dreiging, wist hij de partij naar zich toe te trekken.

Peter Roozemond (6,z) speelde een opening, die hij niet zo goed kende.          Hij verloor een pion, wat – zoals zijn tegenstander hem achteraf vertelde – theorie was; maar ja, als je dan niet goed reageert – omdat je dit niet kent – dan kom je slechter te staan. Ofschoon hij nog redelijk goed tegenspel voor de pion wist te krijgen, kon hij het toch niet bolwerken.

Dennis (7,w) speelde een dijk van een partij en kwam gewonnen te staan. Plotsklaps verblunderde hij een kwaliteit. Zoals hij mij zelf zei, verwisselde hij 2 zetten. Hij had al een paard in de hand, toen hij zich realiseerde, dat hij eerst een toren had moeten ruilen, alvorens deze knol te verplaatsen. Gelukkig speelde zijn tegenstander daarna niet goed en liet deze Dennis terugkomen in de partij; dat is te zeggen, Dennis wist zelfs nog te winnen!

Nico (5,w) speelde tegen een jeugdig talent en kwam op een gegeven moment een pion achter te staan. Hij speelde het eindspel echter dusdanig goed, dat hij toch de remisehaven wist te bereiken.
Eindstand: 3 – 5

Albert Coenen

 

Klasse 1B; Ronde: 4; Datum: za 2016-01-09
 
De Drie Torens 2
 
 
Eindhoven 3
 
3
5
 
1.
Weel,J.J.M.(Jaap)
1907
Berndsen,J.F.(Jochem)
1820
1
0
2.
Brand,B.J.L.M.(Berry)
1832
Anema,W.J.(Walter)
1806
0
1
3.
Mutsaers,A.J.J.M.(Ad)
1764
Coenen,A.P.(Albert)
1781
0
1
4.
Mentink,A.J.V.(Toon)
1784
Steures,H.J.(Harrie)
1881
½
½
5.
Mathieu,J.(Jelle)
1430
Schellingerhout,N.(Nico)
1851
½
½
6.
Thijsse,E.G.C.(Elias)
1736
Roozemond,P.(Peter)
1754
1
0
7.
Schouten,F.A.J.(Frank)
1679
Kuijk van,D.G.C.M.(Dennis)
1764
0
1
8.
Duijnhoven van,P.P.A.(Paul)
1606
Slendebroek,T.S.(Tim)
1649
0
1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *