Verslag ronde 5

Eindhoven 3 – Eindhoven 2:    2-6

De broederstrijd begon met ½ – ½: Hans Bosscher en Uw verslaggever konden beiden niet op 19 september en hadden dus begin september vooruitgespeeld – remise – toen iedereen verwachtte dat Twee en Drie in de eerste ronde tegen elkaar zouden moeten. Dat bleek niet het geval te zijn, maar we hebben die remise laten staan. Op deze zaterdagmiddag was Uw verslaggever als non playing captain aanwezig.

Aanvankelijk, na zo’n 1 ½ – 2 uur, deden de witspelers het over de hele linie redelijk tot goed: Cees Versteeg won een pion in een Franse ruilvariant (dat wint, dacht ik, en Twan en Cees dachten dat ook), Jos Rensen viel de zwarte damevleugel aan en Walter Anema werkte aan een veelbelovende koningsaanval. Vanuit het perspectief van het tweede: Bas Friesen bezorgde Loet Versfeld kleine kopzorgen in een onregelmatig damegambiet (wat is die loper op c8 toch slecht); Frits Schalij was bezig Cees Berghout heel voorzichtig maar principieel van het bord te schuiven (Pirc, ruilvariant, met als bijzonderheid dat er pas op zet 31 een toren op de open d-lijn verscheen); Jan Toorman speelde zijn gebruikelijke gesloten Siciliaan (hij ondernam eigenlijk niets en zo werd het eigenlijk Engels met verwisselde kleuren; maar Nico Schellingerhout wist er zo te zien ook niets veel mee aan te vangen); Erik Bouwmans gaf een pion voor vage aanvalskansen (Caro-Kann), maar daar zou niets van terecht komen.

Na ruim 3 uur spelen (wat kan schaken toch saai zijn!) gebeurde er ineens van alles, verwacht en onverwacht:

  • Net toen de aandelen Berghout tot een dieptepunt gedaald waren, bood Frits Schalij ineens remise aan; Cees wist niet hoe snel hij dat moest aannemen.
  • Vijf minuten later zag ook Bas Friesen er geen brood meer in – remise.

So far so goed, dacht Uw verslaggever, maar voor de rest was het allemaal minder leuk voor een supporter van het derde; keerzijde: big smile bij Jeroen vd P:

  • Cees Versteeg verloor opeens een stuk en op jacht naar eeuwig schaak nog een volle toren. Dat eeuwig schaak zat er niet in al joeg hij de zwarte koning het halve bord over waarbij hij zelfs nog een pion liet promoveren, tot paard, want het moest met schaak.
  • Nico Schellingerhout verloor door een onnauwkeurigheid een pion en hoewel hij nog wat tegenspel kreeg, bleek dat toch op den duur beslissend.
  • Jeroen van der Put wist een dodelijke penning (zw: De3/d4/c5, w: Le2, Tf2, Kg1) op te zetten waar Jos Rensen geen verweer tegen had, doordat JvdP over de a-lijn binnenkwam die JR voor eigen doeleinden geopend had.
  • Ankit Majhi maakt korte metten met Erik Bouwmans: octopus op d6 en pionnenpuinhoop op de koningsvleugel.
  • Walter Anema bood zomaar dameruil aan, net toen de toeschouwers dachten: die aanval van Walter slaat door. Hij kreeg een iets gunstiger toreneindspel, maar …

Zo was het om 17.00u, bij de eerste tijdcontrole, 1 ½ – 4 ½ voor het tweede, met de toreneindspelen Toorman-Schellingerhout en Anema-Van Rijsewijk nog aan de gang. Jan won en Ad hield remise. 2-6 of 6-2 als U wilt. Zo gaat dat tussen het tweede en het derde.

PS: Een kleine verzuchting van een toeschouwer, met enige jaren ervaring: daar zitten ze – je schaakvrienden, je teamleden – tussen 13.00u en 16.00u te dagdromen en te fantaseren over grootse daden en diepe strategieën, dingen waar ze toch geen verstand van hebben (anders speelden ze immers niet in de onderbond). Maar ze vermorsen de tijd die ze in het vierde uur, als de tactische schermutselingen losbarsten, hard nodig hebben, om nog maar te zwijgen van de energie die ze niet meer hebben voor dat vreselijke vijfde uur als er uitgevluggerd – o gruwel – moet worden. Nog een geluk dat dat laatste op deze eerste externe-competitie-dag van 2012 niet aan de orde is geweest. Gelukkig Nieuwjaar! En tot ziens op de teamtraining, voor wie dat van toepassing is. (En ik ben niet beter dan de rest, hoor; ik pas de wijze lessen van de stuurlui aan de wal net zo min toe als ik zelf achter het bord zit.)

 

Het tweede kan zich vinden in de observaties van Harrie. Hans Bosscher toonde betrokkenheid door ondanks het vooruit spelen toch aanwezig te zijn. Ik heb hem gevraagd of hij wat aantekeningen wil maken, die vindt u hieronder:

“Toen ik binnenkwam twijfelde ik even of het tweede team tegen het derde speelde, of het derde tegen het tweede. De partijsituaties waren niet florissant te noemen voor het tweede. Een paar gelijke stellingen weliswaar, maar Twan verloor onder druk een pion op b7. Ad stond gedrongen en verdedigend tegenover Walter, en Jan Toorman vergat(?) z’n pion op e4 te dekken. Gelukkig voor hem hapte zijn tegenstander niet toe. Maar geleidelijk aan keerde het tij. Door een fout van wit won Twan een stuk, Ankit won een belangrijk pionnetje op f5 en verkreeg tegelijk een fraaie aanvalsstelling. Jan kon in een gesloten stelling met schaak een pion op c5 veroveren. Frits Schalij kon in een lang gesloten middenspel geleidelijk aan steeds meer ruimte verwerven en zijn paarden werden steeds actiever. Zwart verdedigde zich bekwaam waarna Frits remise aanbood in een voor hem  toch gezond ogende stelling. Bas speelde de hem vertrouwde Colle-achtige opening, maar die is z’n tegenstander Loet Versfeld ook vertrouwd. Geen opzienbarend spel en remise was een snel resultaat. Uiteindelijk verzilverde Twan z’n stukwinst en sloeg Ankit genadeloos toe in de aanval op de zwarte koning. En dan Ad nog: moeizaam verdedigend verloor hij een pion; er ontstond een toreneindspel waar de pluspion van wit niet belangrijk leek (dubbelpion).  Inmiddels kreeg Jan ook een toreneindspel met een gezonde pluspion voor Jan.”

De concurrent van het tweede, De Raadsheer heeft eveneens gewonnen en daardoor zal de volgende wedstrijd erg belangrijk worden, en mag er in ieder geval niet verloren worden! Eindhoven 3 heeft nu de sterkste tegenstanders achter de rug en zal punten moeten gaan pakken om in de promotieklasse te blijven.

H.J. Steures, mede namens Jeroen van de Put

 

  Eindhoven 3 1861 Eindhoven 2 1966 2-6
1. Loet Versfeld 1879 Bas Friesen 1963 ½-½
2. Cees Versteeg 1862 Twan Kastelijn 2029 0-1
3. Cees Berghout 1944 Frits Schalij 1971 ½-½
4. Harrie Steures 1900 Hans Bosscher 2028 ½-½
5. Nico Schellingerhout 1857 Jan Toorman 2022 0-1
6. Jos Rensen 1809 Jeroen van de Put 1962 0-1
7. Erik Bouwmans 1813 Ankit Majhi 1883 0-1
8. Walter Anema 1821 Ad van Rijsewijk 1871 ½-½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *