Verslag ronde 5

Tegen Veldhoven is iets niet goed gegaan en boekten wij het slechtste resultaat van het seizoen. Met als dieptepunt de nul aan het eerste bord omdat we een man te weinig hadden! Flip was op vakantie en er waren wat communicatieve misverstanden met zijn aldus verweesde team. Ewout en ik waren er ook niet bij omdat we een week eerder vooruit hadden gespeeld. De competitie was dit jaar zeer compact gepland – van november tot maart – en twee keer werd een competitieronde op de laatste zaterdag van een schoolvakantie afgewerkt. Dit alles is onvoldoende tot geen excuus om met
6–2 van Veldhoven te verliezen, maar misschien had er meer in gezeten.
De werkelijke redenen worden hier onthuld:

Ewout kwam met zwart niet goed uit de opening: e4 met Lc4 en Pg5. Ron wist hem in de auto op de terugweg te vertellen hoe het volgens de theorie had gemoeten, maar achter het bord kwam hij daar niet achter. Hij weet waar hij aan moet werken: openingskennis ! Resultaat was een dubbele geïsoleerde e-pion en een koning in het centrum die niet meer kon rokeren. Langzamerhand wist hij zich onder de druk uit te werken. Eén e-pion werd geruild door een trucje en via Kb7 kon ook de toren op a8 in het spel komen met ook goede bezetting van de open d-lijn. Het had echter veel bedenktijd gekost en met een korter tempo van 1 ¾ uur + 15 min was er al veel tijd gebruikt. Hierdoor zag hij een schaakje waarbij ook zijn paard werd aangevallen over het hoofd. Het begin van het einde, hoewel het stuk nog wel teruggewonnen werd na een torenafruil, maar inmiddels waren ook twee pionnen kwijtgeraakt. Met de dames alleen nog op het bord en twee pionnen minder, was het gebeurd.

Ron, die wel wist hoe Ewout het had moeten doen, wist aanvankelijk ook hoe hij zijn tegenstander alle hoeken van het bord moest laten zien. Na een zestiental zetten stond hij dan ook volslagen gewonnen. Hij hoefde alleen maar even zijn loper op h7 te offeren waarna het op zet zevenentwintig (Fritz) onherroepelijk mat zou gaan. Zelfs in de analyse leek dit uit te draaien op een loperoffer met te weinig compensatie dus die zet werd, terecht, verworpen. Een paar zetten later trachtte zwart zich met f5 uit zijn penibele situatie te bevrijden. De pion stond drie keer gedekt en vorkte tegelijk dame en loper. Ron, die wel wist hoe Ewout het had moeten doen, heeft er een kwartier naar zitten staren. De betreffende pion werd op zijn beurt belaagd door een paard, een loper, een toren en een dame. Alle vier weerleggingen werden zo diep mogelijk doorgerekend en de minst slechte werd inderdaad gevonden. En passant werd echter de beste zet (exf6) niet eens overwogen! De achterstand was klein maar de dreun was groot. Later probeerde Ron nog een paard te pennen dat schaak kon geven en toen konden de stukken in de doos. Bestaan er ook boeken over de psychologie van het schaken?

Een week later het vervolg vanuit een drie nul achterstand:

Ook in de partij van Dennis speelde psychologie een grote rol: Vanwege de achterstand had hij besloten om een aanvallende partij te spelen: 1.e4 ten strijde! Het Frans volgde. (Ondergetekende schiet dan altijd terstond het volgende te binnen: “Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé!” op de muziek van Lennon en McCartney -All you need is love- maar dit geheel terzijde, ik was er tenslotte niet eens bij. Niet in 1792 noch in 1967 en al helemaal niet in 2014.)
Direct op zet twee week Dennis af van de begaande paden om zo de tegenstander uit zijn favoriete opening te halen. Het werd een gambiet. Zwart ging direct in de denktank en koos de logische zetten. Dennis voelde zijn lichte paniek wel, maar hij bleef goed schaken. Wit had het idee dat hij grip op de stelling had, en zwart had dat idee ook. Wit lange rokade, zwart de korte, met een complex stellingsbeeld tot gevolg. Dennis zag geen weg meer naar de koning en moest ondertussen ook goed aan zijn verdediging denken. Voelde de stelling uit zijn vingers glippen. Rondje langs de borden leerde dat we toch al verloren hadden, veel borden waren al opgeruimd. Dus snel een zet gedaan en remise aangeboden. Aangenomen! Gelukkig maar, want de zet die begeleid werd met het aanbod was een direct verliezende. Pfff, goed weg gekomen. Toch heeft het helaas niet mogen baten voor ons team. Met goed vertrouwen op naar Valkenswaard!

Karel speelde een leuke wedstrijd met vele wisselende mogelijkheden. Hij kreeg een koningsaanval te verduren, die hij misschien had kunnen pareren als hij niet met een aangeraakt stuk moest spelen en zo op `n kritiek moment een tempo verloor. Na afruil van enkele stukken moest hij dan capituleren.

Paul speelde tegen Henk Hofer. Zoals hem wel vaker overkomt zie hij in de opening teveel beren op de weg en kost hem dat veel bedenktijd. Desondanks of misschien wel daardoor verloor hij een pion op b2 en kreeg het helaas niet voor elkaar om te voorkomen dat Henk alle stukken kon afruilen. Paul ging dus met een pion minder het pionnen eindspel in. Na een ‘dwangzet positie’ moest hij dan opgeven op de 41ste zet.

Hans Reusink speelde net als Dennis maar waarschijnlijk anders: remise.
Viel er dan echt helemaal niks te juichen? Jawel:

Peter laat dan nooit:
Peter speelde met zwart en kreeg vanuit de opening een klein initiatief op de damevleugel. Als tegenspel begon zijn tegenstander een aanval op de zwarte koning. Objectief waarschijnlijk niet accuraat, maar het werd wel gevaarlijk. Peter kwam maar net op tijd met zijn torens binnen op de c-lijn om de aanval van wit te neutraliseren. Hierna stond hij twee pionnen voor, maar in een poging af te wikkelen blunderde hij via matdreiging op de achterste rij nog even zijn toren. Gelukkig had zijn tegenstander dit net als Peter gemist, en kon een zet of vijf later 0-1 genoteerd worden.

Ron van Hoogstraaten

Klasse 2C; Ronde: 5; Datum: za 2014-03-08
 5
Eindhoven 45
15525
 5
Veldhoven 35
16365
25
5
65
 5
1.
NO
Lankreyer,J.
1691
0
1
Regl.
2.
Kuijk van,D.G.C.M.(Dennis)
Visser de,P.(Pieter)
1793
½
½
3.
Roozemond,P.(Peter)
1723
Dietvorst,G.(Ger)
1698
1
0
4.
Jeurissen,K.G.M.(Karel)
1619
Visser de,A.(Albert)
1685
0
1
5.
Reusink,J.G.(Hans)
1529
Ouden den,A.M.(Ton)
1644
½
½
6.
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1526
Bennik,R.A.
1588
0
1
7.
Snoeck,E.(Ewout)
Roos,P.(Piet)
1544
0
1
8.
Schaffer,P.H.M.J.
1361
Hofer,H.J.(Henk)
1449
0
1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *