Verslag ronde 8

Rochade 1 – ESV 3,  8e ronde promotieklasse NBSB

ESV 3 is gedegradeerd. Na de nederlaag in de vorige ronde viel het doek voor ons. In de 8e ronde traden we aan tegen de andere zwakke broeder in de promotieklasse, namelijk Rochade uit Tilburg.

Net als wij heeft Rochade alles verloren, maar zij hebben wat minder bordpunten dan wij en staan dus 10e, terwijl wij 9e  staan. Met een gelijkspel of overwinning zouden wij de 9e plaats handhaven, voor wat het waard is.

Albert (bord 1, wit) speelde tegen Rick Zegveld, samen met Jan Douwes (bord 2) duidelijk de sterkste speler bij Rochade. In een Slavische stelling speelde Albert zijn zwartveldige loper naar f4, terwijl Rick zijn zwartveldige loper fiancheteerde. Zonder enig probleem bereikte Albert een duidelijk betere stelling met aanvalskansen op de c-lijn. Toen hij echter op de verkeerde manier de aanval inzette, bleek Rick – met dreigingen door paardvorken – deze aanval te neutraliseren en even later werd de vrede getekend.

Cornelis (bord 7, wit) was bereid in te vallen (dit was nodig omdat Tim en Peter niet mee konden doen) en hij kwam in een betere stelling terecht, maar kennelijk ging er iets niet helemaal goed, want uiteindelijk werd het remise.

Cees (bord 6, zwart) wist evenwicht in zijn stelling te bereiken ondanks een gevaarlijk openingsinitiatief van zijn tegenstander. De partij eindigde in remise.

Loek (bord 3, wit) leek een klein nadeeltje te hebben a.g.v. de pionnenmeerderheid van zijn tegenstander op de damevleugel. Toen hij echter op de koningsvleugel het initiatief greep, had hij meer dan voldoende compensatie en de partij eindigde in remise.

Tussenstand: 2 – 2

Erik (bord 5, wit) speelde een sterke partij, waarbij hij een zeer gevaarlijke vrijpion had. Zijn tegenstander had ook een vrijpion, maar toen deze geëlimineerd werd, was het pleit in Erik’s voordeel beslecht.

Dennis (bord 8, zwart) bereikte – met het aanvallende spel, dat wij van hem gewend zijn – een duidelijk betere stelling met goede aanvalskansen tegen de witte koning. Met een paardschaak op g3 opende hij de witte stelling. Het paard moest geslagen worden door de loper anders was het mat; Dennis nam terug met een pion en toen de dame de pion sloeg, speelde Dennis doodleuk Lh4 met damewinst. Door een kwaliteitsoffer wist de Rochadespeler echter de schade te beperken en Dennis’ dame te vangen, zeker omdat hij er ook nog een pion voor kreeg. In een stelling van toren (Dennis) tegen loper en pion (tegenstander), dacht Dennis te partij te beslissen door met torenschaak een pion te pakken; toen hij daarna echter verkeerd voortzette, moest hij de kwaliteit terugofferen en bereikte hij een ongelijke loper- eindspel met een pion minder; even later werd tot remise besloten.

Walter (bord 2, zwart) speelde tegen de sterke Jan Douwes en heeft een groot deel van de partij moeten verdedigen. Jan Douwes offerde een pion, maar kreeg daardoor geweldige compensatie, omdat zijn beide lopers en zijn dame op Walters koningsstelling gericht waren. Toen Walter zijn paard van f6 naar h5 moest spelen om g7 te verdedigen, leek zijn ondergang nabij. Jan Douwes maakte toen echter de fout om Le2 te spelen, want hij onderbrak daarmee de dekking van g2 door zijn dame op b2. Walter offerde doodleuk zijn paard op f4 en bereikte daarmee een gewonnen stelling, vanwege de matdreiging op g2 met dame en witveldige loper. De matdreiging kon nog worden gepareerd via een koningswandel, maar Walter haalde een stuk op (dat hij achterstond) en nog wat losse pionnen en kwam in een gewonnen eindspel terecht en 10 of 12 zetten later was de overwinning binnen !

Nico (bord 4, zwart) speelde heel initiatiefrijk, mede omdat zijn tegenstander niet veel ondernam. Toen hij in het eindspel een sterk winstplan koos en een pion veroverde, leek hij de partij te gaan winnen. Toen Nico er echter voor koos om eerst een pion terug te slaan i.p.v. onmiddellijk met zijn vrijpion te gaan lopen, kon zijn tegenstander de stelling bekwaam naar remise afwikkelen.

Eindstand 3 – 5

Albert Coenen

 

Rochade 1 1807 Eindhoven 3 1794 3 5
1. Rick Zegveld 2015 Albert Coenen 1814 ½ ½
2. Jan Douwes 1987 Walter Anema 1863 0 1
3. Eric van Dongen 1794 Loek van Rey 1764 ½ ½
4. Richard Schellekens 1838 Nico Schellingerhout 1838 ½ ½
5. Ben Zegveld 1771 Erik Bouwmans 1776 0 1
6. Pierre Mulders 1647 Cees Berghout 1813 ½ ½
7. Feico Drost 1666 Cornelis Korver ½ ½
8. Jaap Postuma 1737 Dennis van Kuijk 1689 ½ ½

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *