Verslag ronde 1

Eindhoven 3 – De Combinatie 2

De aanloop naar de eerste wedstrijd van het seizoen werd enigszins gekenmerkt door onduidelijkheid. Het duurde namelijk lang voordat het speelschema bekend werd. Toen het schema eenmaal bekend was, bleken de data van onze thuis- en uitwedstrijden exact omgekeerd te zijn met de andere drie teams van Eindhoven. Naast het feit dat als enige team thuis spelen niet gezellig is, was ook de extra zaalhuur een reden om protest aan te tekenen bij de KNSB. Twee weken voor de wedstrijd was de datum de enige zekerheid die we hadden. Waar, tegen wie en hoe laat bleef een verassing. Anderhalve week voor de wedstrijd kwam eindelijk het verlossende bericht. Ons protest was gehonoreerd: op de eerste ronde na spelen we tegelijk met de andere teams uit en thuis.

Hiermee was een van de drie openstaande vragen beantwoord. De eerste ronde was een thuiswedstrijd tegen De Combinatie 2 uit Asten. Een geduchte tegenstander waar vorig jaar nog met 5-3 van verloren werd. Aangezien ons clubgebouw niet beschikbaar was, bleven de vragen waar en hoe laat nog onbeantwoord. Een week voor de wedstrijd toonde SV Veldhoven zich gastvrij en konden we in dorpshuis D’n Bond onze wedstrijd spelen. Naast het bovengenoemde was de samenstelling van het team ook lang onduidelijk. Maandag voor de wedstrijd kreeg ik een mailtje van Dennis met het goede bericht dat hij toch beschikbaar was.

De karakteristieke openingskakafonie van de klokken en een klapperende deur was nog maar net verstomd, of er ontstond binnen een uur alweer geroezemoes in de zaal. De bron was de partij op het eerste bord. Hier speelde Nico met zwart tegen John Loomans. Uit een rustig dame gambiet kwam een volledig symmetrische stelling op het bord. Wit had nog steeds zijn openingstempo en nam het initiatief met Pc3-e4. Hiermee werd de symmetrie verbroken. Wit plaatste nog een paard in het centrum met Pf3-d4. Dit was echter teveel van het goede. Zwart speelt Pcxd4 en alle witte stukken hangen. Hiermee hadden we een vroege voorsprong te pakken 1-0.

Op bord zeven debuteerde Jan Mosayee in de externe competitie. Hij speelde met zwart tegen Kees van Pelt. De zwarte koning bleef lang in het centrum staan. Hier wist wit van te profiteren, wat resulteerde in een vrijpion op e7 en een half open f-lijn. Wit ruilde twee torens voor een dame en maakte vervolgens een cruciale blunder. Jan profiteerde optimaal door de dame te winnen tegen de toren. De stand was nu zelfs 2-0 in ons voordeel.

Op bord twee speelde Loek met wit tegen Stefan Rooijakkers. Na een Siciliaanse opening werden rond de twintigste zet de dames en twee lichte stukken geruild. Loek bereikte een eindspel van toren en loper tegen toren en paard, waarbij hij iets beter stond. Na een paar mindere zetten van de tegenstander wist wit een pion te winnen. Toen Loek vervolgens nog een pion wist te winnen, vond de tegenstander het genoeg geweest en gaf op. 3-0

Arnold speelde op bord vier met wit tegen Ellen Meijer. Hij opende de partij met d3 op de eerste zet. Als wel vaker speelde hij de Leeuw met wit, wat voor zijn tegenstander een vreemde opening was. Wit kon zijn stukken goed ontwikkelen en kwam steeds iets beter te staan. Na enkele stukken geruild te hebben stokte zijn aanval. Omdat we al met 3-0 voor stonden, accepteerde Arnold remise. Dit bracht de stand op 3½ – ½ .

Met de huidige tussenstand zou een winstpunt voldoende zijn om twee matchpunten binnen te slepen. Zelf speelde ik met wit op bord zes tegen Embert Berkers. Wit kreeg een mooie loper op de h1-a8 diagonaal en kon een pionnenstorm op de damevleugel ontwikkelen. Toen ik vervolgens ook een mooi paard op b6 en de open c-lijn wist te bemachtigen, zag de situatie er zeer gunstig uit voor ons. Echter in lichte tijdnood, reageerde ik niet goed op de dreiging van zwart op de koningsvleugel en verdween mijn voordeel. Toen ik tot overmaat van ramp ook een stuk blunderde, was het uit. 3½ -1½

Op bord vijf speelde Henny met zwart tegen Piet Berkers. Na een Lengingrader variant van het Hollands werd alles in het centrum dichtgeschoven. Na twee uur spelen werden de eerste stukken geruild. Wit creëerde ruimtevoordeel op de damevleugel, terwijl zwart actief was op de koningsvleugel. Er ontstond een eindspel met een dame, een toren en een witveldige loper. Alle pionnen van wit stonden op zwarte velden, terwijl die van zwart op de witte velden stonden. Henny dacht het remise te kunnen maken. Maar na een loperoffer kreeg wit beslissend voordeel. Met een tussenstand van 3½ -2½ werd het steeds spannender. Zou dit de grote comeback van De Combinatie 2 worden?

Op bord acht speelde Adam met wit tegen Hans Jacobs. In een dame gambiet wist zwart twee pionnen te winnen. Nadat beide partijen wat steken lieten vallen, won wit een pion terug. Vervolgens kwam een eindspel met een toren en een zwarte pion op het bord. De partij leek remise te worden, maar nadat Adam toeliet dat zwart zijn toren achter de vrijpion kon plaatsen was het pleit beslecht. Met nog een partij die bezig was, werd de tussenstand 3½ -3½ .

Ons lot lag in handen van Dennis. Op bord drie speelde hij met zwart tegen Tibor Hurkmans. Hier zijn eigen ervaringen:

“Na maandenlang afwezigheid op het toneel van het wedstrijdschaak had ik er wel weer een keer zin in. Met goede moed naar Veldhoven afgereisd in de veronderstelling dat ik met wit zou spelen. Wat schetst mijn verbazing: zwart op bord 3.

Het zal wel met de perikelen rondom “thuis”-wedstrijden te maken hebben. Goed… 1. d4. Sinds kort reageer ik met d5, een beetje experimenteel voor mij. Er volgde wat mij betreft een betrekkelijk saai potje. Ik heb ergens nog remise aangeboden. Gezien de stand (2-0 voor ons) nam hij die niet aan. Er volgde een afwikkeling met pionnen en ieder twee torens op het bord. Ik heb de zet b5 van hem gemist, wat hem direct initiatief gaf. Ik maakte nog wat foutjes, welke opgeteld mij een pion kostten. Keepen dus. De stand was 3½-½, echter de andere borden stonden allen slecht. Ik bleef keepen, hij bleef jagen en intussen werd het 3½-2½ en zelfs 3½-3½. Ik kon driemaal dezelfde stelling bereiken, echter hij had minder dan één minuut op de klok en ik nog een kleine twintig. Gokje wagen 73. .. g4 !? Er zat een afwikkeling in met een trucje. Hij trapte er in en plots stond ik gewonnen. Met de handen voor zijn ogen gaf hij op. High fives volgden. Matchwinner!”

 

Roeland Wildemans

Ronde: 1

Eindhoven 3

De Combinatie 2

Schellingerhout , N. (Nico) 1857 Loomans , J.M. (John) 1946 z-w 1 – 0
Rey van, L. (Loek) 1798 Rooijakkers , S. (Stefan) 1917 w-z 1 – 0
Kuijk van, D.G.C.M. (Dennis) 1709 Hurkmans , T. (Tibor) 1774 z-w 1 – 0
Heijden van der, A.G.V.M. (Arnold) 1641 Meijer , E. (Ellen) 1712 w-z ½ – ½
Valks , H.J.M. (Henny) 1561 Berkers , P.A.M. (Piet) 1765 z-w 0 – 1
Wildemans , R. (Roeland) 1525 Berkers , E.T. (Embert) 1658 w-z 0 – 1
Mosayee , J. (Jan Muhammad) 0 Pelt van, C. (Kees) 1652 z-w 1 – 0
Yilmaz , A. (Adam) 0 Jacobs , H. (Hans) 1580 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1682 Gemiddelde Rating: 1751 4½-3½