Verslag ronde 7

ESV  –  PION    51/2 – 21/2
Eindhoven 1 boekt tweede keer op rij dikke overwinning!

Ook in de 7e ronde liep alles op rolletjes voor ESV. Niet dat er geen strijd geleverd werd maar al gauw was het overwicht van Eindhoven duidelijk. Alleen op bord 2 kon PION schitteren.

Bas “trapte” in een stukoffer in het Morragambiet. Een stuk is veel maar met de pion op d6 en een Dame naar d5 leek er veel compensatie voor wit. Een enge variant voor zwart, maar wit deed het niet heel erg nauwkeurig, waarna zwart met het nauwkeurige Df6 en Lxd6 alle dreigingen kon voorkomen. Het materiele bleef echter en zwart kon dit te gelden brengen.

Fred leek met goed spel uit de opening te komen. Een Siciliaan waarin a6 sterk beantwoord kon worden met een Alapin opstelling met c3. Zwart was niet tevreden met zijn stelling, maar de manoevre Pd7-Pb6 werd door wit onderschat. Wit bleef op voordeel hopen maar kreeg een onverwacht stukoffer tegen. Dit leverde zwart het initiatief op en dreigingen tegen de witte Koning. Na nog een geniale zet in tijdnood, wist zwart een winnend eindspel te bereiken en kon Fred opgeven.

Frans speelde een rustige Dame-Indier annex drie-rijen systeem. Na ruil van lichte stukken bleef een stelling zonder zwaktes over. Hoogstens d6, maar dat is goed te verdedigen. De stelling is wel dynamisch, maar beiden kozen de zekerheid van het halve punt.

Alessandro kreeg een scherpe Tarrasch tegen zich. Hij speelde het volgens mij origineel tegen en liet zwart d5-d4 spelen. Is de pion sterk of zwak is altijd de vraag hier? Het witte Paard kwam op d5 en ook hier de vraag kan dit Paard hier dreigingen scheppen, of wordt het juist bedreigd? Toch kreeg wit het beste van het spel en beheerste de gang van zaken in het middenspel. Alessandro wist deze partij dan ook fraai af te sluiten en behaalde het volle punt.

Ankit kreeg met zwart een overbekende theoretische opening voorgeschoteld. De varianten die ik ken gaan door tot het pionneneindspel. Inderdaad werd ook in deze partij de meeste zware stukken geruild, maar het was een gelijk opgaande strijd met ieder een toren en een paard. Wit probeert met de f- en g-pion op te marcheren, terwijl zwart een aktieve toren op de 2e rij heeft. Ankit onderschatte toch het gevaar van de witte pionnen en ging er bijna aan onderdoor. Echter slechts een van de twee spelers zag de winst voor wit, en gelukkig was dat niet de tegenstander van Ankit. Na het gevaar gekenterd te hebben kon een benauwde remise worden opgeschreven.

Jos wilde bijtijds naar huis. “Ik ga offeren” riep hij. Ik schrok er van, want dat betekent dat er dan ook varianten moeten worden doorgerekend, en zoals bekend komt Jos niet verder dan 2 tot hoogstens 3 zetten vooruitrekenen. Maar gelukkig kwam het er niet van. Alle stukken bleven lange tijd op het bord, maar wel verscheen er een fraai wit paard op f5. Wie weet trouwens het record voor de partij met het langst aantal zetten zonder dat een stuk of pion werd geslagen? Tim Krabbe had er destijds een heel hoofdstuk aan gewijd in zijn boek Schaakcuriosa. Jos had alzo een klein voordeeltje bereikt, maar de pionnenstructuur was super statisch. Ik voel me dan altijd minder prettig, maar Jos geniet daar juist van. Hij bleef net zo lang doorgaan tot zijn voordeel serieuze omvang kreeg. “Hoe heeft Jos eigenlijk gewonnen?” vroeg ik aan zijn buurman Jan Cox. “Nou, heel simpel, hij gaf zijn tegenstander alle gelegenheid om fouten te maken, en toen won hij vanzelf!”. Ja, dit is ook een manier van schaken en ik heb daar zeker wel respect voor.

Jan Cox speelde in het Russisch de bekende variant met stukoffer op f7. Het lijkt allemaal niet zo veel voor wit, maar toch zijn de witte pionnen vervelend, en de zwarte Koning nooit helemaal veilig. In de partij leek zwart uitstekend tegen te spelen met vooral d5! om de witte aanval te stoppen. Zwart leek dus langzaam te gaan winnen maar op een of andere manier bleef Jan toch kleine dreigingen creeeren. Na deze woeste en overzichtelijke partij werd het uiteindelijk remise. Jan kan deze partij het beste zelf een keer toelichten, want voor eenvoudige schakers als ik is het te moeilijk om te volgen.

Bravo 1e team en op naar de volgende overwinning! In de ranglijst klimmen we gestaag en staan nu 3 punten achter de nummer 1!

Fred Hallebeek

 

Eindhoven 2169 PION 2081
1. FM Bas van de Plassche 2396 Olav Schoonenberg 2187 1 0
2. FM Fred Hallebeek 2204 Wim Molenkamp 2025 0 1
3. IM Frans Kuijpers 2225 Luuk de Ruijter 2175 ½ ½
4. Alessandro di Bucchianico 2048 Jasper Bons 2028 1 0
5. Ankit Majhi 2151 Theo Wijnhoven 2062 ½ ½
6. Jos Sutmuller 2109 Leo Wijnhoven 2011 1 0
7. WGM Erika Sziva 2209 Jan Fleuren 2194 1 0
8. Jan Cox 2013 Wopke Veenstra 1968 ½ ½

3 gedachten over “Verslag ronde 7

  1. Erika speelde een prima partij. Pionnetje winnen en daarna actief blijven spelen. Met zwart blijft ze voor iedereen gevaarlijk!

  2. Pingback: Uitslagen zaterdag | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *