Verslag ronde 1

De NBSB beker B: een déjà vu?!

Kijkend naar het verleden kunnen we een ding leren: leren van het verleden blijkt niet eenvoudig. Een herhaling van foute zetten voorkomen is zo nodig nog uitdagender. Laat dit nu juist datgene zijn wat vier Eindhovense schakers moeten bewerkstelligen. Want een blik op de geschiedenis van ESV in de NBSB beker B (voor spelers met een rating <1701) stemt alles behalve tevreden. Deze nieuwe bekercompetitie zag vorig jaar voor het eerst het levenslicht. De Eindhovense deelname duurde slechts een enkele ronde. De mannen van De Kemppion lieten geen spaan heel van de ambities van ESV: een afgetekende overwinning 3½ – ½ .

Wegens succes (?) wordt dit jaar weer om de B beker geschaakt. Een uitgelezen moment voor sportieve revanche. Het lot had beslist dat dit in een thuiswedstrijd tegen De Stukkenjagers moest gebeuren.

Op maandagavond 7 oktober namen Ron, Karel, Jeroen en ondergetekende vol goede moed plaats achter de daarvoor bestemde schaakborden. Toen de rookwolken na de opening wat opgetrokken waren zag het er niet slecht uit voor ons. Alle vier hadden we de opening zonder veel kleerscheuren overleefd. Een niet neutrale toeschouwer zou zelfs de contouren van gunstige posities kunnen onderscheiden.

Karel, onze veteraan, maakte zijn debuut in de NBSB B beker. Hij wist een stelling met een klein ruimtevoordeel te bereiken. In het middenspel kwam de zwarte dame op g5 te staan, maar deze werd hardhandig teruggestuurd met f4, exf4 en exf4. Door met zijn e-pion terug te slaan voorkwam Karel een geïsoleerde pion op de e-lijn. Achteraf dacht hij dat slaan met het paard misschien meer mogelijkheden had gegeven: een open f-lijn en een mooi veld voor het witte paard. Toen wit niet meteen de open lijnen bezette, wist zwart de witte stelling binnen te dringen. Uit moed der wanhoop probeerde Karel nog een koningsaanval op te zetten, maar tegen twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel was niets te beginnen. 0-1

Op het tweede bord kwam ik goed uit de opening. De tegenstander speelde wat passief en zo wist ik een ruimtevoordeel op de damevleugel te bereiken. Op de dertiende zet dacht zwart zijn paard via a3 naar het mooie veld c4 te spelen. Ik zag direct het tactische motief om met het paard te nemen op d5. Dit zou een gezonde pion winnen en zwart een geïsoleerde d-pion geven. Na een tweede blik op de stelling geworpen te hebben dacht ik dat het beter was om eerst te slaan op e7. Ik had helaas gemist dat na terugslaan met de dame mijn e-pion hing.

Helaas dus geen pion gewonnen, maar nog steeds een goede stelling. Op zet 25 dacht ik de winnende voortzetting te zien door een toren te geven voor een loper en twee pionnen, wat mij een stelling zou geven met een vrijpion op de e-lijn. Helaas, een rekenfoutje: na Lxf7+ ging de koning niet naar h8, maar naar f8 wat mij een stuk kostte. Ik zocht nog naar eeuwig schaak, maar de zwarte koning kon naar de damevleugel marcheren om daar tenslotte veiligheid te vinden. 0-2

Zo kwamen we 2-0 achter, maar kansloos waren we nog zeker niet. Winstpartijen op bord een en drie zouden voldoende zijn voor ons om door te bekeren. De partij van Ron op het eerste bord zag er wat rommelig uit, maar naarmate de partij verder vorderde kreeg ik steeds meer vertrouwen in Ron’s stelling. Hij had het loperpaar tegen het paardenpaar van wit. Met geïsoleerde pionnen op de a- en c-lijn tegen wits geïsoleerde pion op de b-lijn leken er zeker mogelijkheden te zijn. Helaas kon wit alles onder controle houden en bood, in een betere stelling, remise aan. Ron zag helaas geen mogelijkheden meer en nam het aanbod aan. ½ -2 ½

Op het derde bord speelde onze andere debutant in de persoon van Jeroen Bakens. Wat gaat er door het hoofd van een debutant bij het verdedigen van onze clubkleuren? U leest het in zijn eigen woorden:

“Maandagavond 7 oktober 2019, mijn eerste externe competitiewedstrijd sinds ik op mijn 15e gestopt ben met schaken. Dat is inmiddels een jaar of 8 geleden. Ik heb er enorm veel zin in en zou het heel leuk vinden om als team een ronde verder te komen. We spelen thuis, ik speel op bord drie. Dat heeft als gevolg dat ik vandaag zoveel mogelijk saamhorigheid moet zien te vinden in de zwarte stukken. Mijn tegenstander opent met 1.e4 en ik bevind me meteen in een lastig pakket. Ik vind het altijd vrij vervelend om in een klassieke partij tegen de giuoco piano te spelen, dus ik antwoord niet met 1… e5. Voorheen speelde ik wel eens 1… c6, maar voor vandaag dacht ik, laat ik eens iets spelen wat ik nooit speel: het Siciliaans. En zo begon de partij. Na de tweede zet 2. a3 had ik al een partij te pakken waarbij ik veel na moest gaan denken, omdat ik dit nog nooit eerder had gezien. De partij ging verder en het ging geruime tijd gelijk op. Omdat mijn tegenstander de ruimte op de damesvleugel niet pakte, deed ik dit uiteindelijk door 10… c4 te spelen en zijn witte loper tijdelijk uit het spel te halen. Na 19. c3 heb ik lang na gedacht om 19… Pa4 te spelen, maar dit ging net niet. Ik wilde in ieder geval voorkomen dat 20. d4 zou komen en daarom heb ik uiteindelijk maar genomen op d3. Vervolgens ging de wedstijd verder en ik had telkens het idee dat ik beter stond dat mijn tegenstander. Na 22… Txd5 kwam 23. Pd4. Dit vond ik een vreemde zet, hij gaat recht in mijn penning staan en ik zet meteen mijn toren erachter om te zorgen dat deze penning nog even stand houdt. Helaas kon ik toch geen gebruik maken van deze penning en besloot ik om de f4 pion te winnen. Hierna volgde echter 28. Txe6, welke ik over het hoofd had gezien. Vervolgens speel ik 29… Txd4 en denk ik gewonnen te hebben, omdat 30. Txd4 30… Dc1+ 31. Td1 31… Txd1+ en ik zijn toren win. Ware het niet dat ik mijn paard op d6 over het hoofd had gezien. Toen was helaas de partij voorbij en heb ik mijn eerste externe wedstrijd in hele lang tijd verloren.”

Een avond denken, zuchten, zweten en schaken verder. Weer van het bord geveegd met 3½ – ½. Teleurstelling alom bij de Eindhovense schakers. Hebben we dan helemaal niets van de geschiedenis geleerd? Het lijkt er op. Maar vroeger zei men ooit: een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen. Enfin, laten we daar dan maar hoop uit putten. Op naar volgend jaar!

Roeland Wildemans

Ronde 1

Eindhoven

De Stukkenjagers

Hoogstraten van, R.J.M. (Ron) 1575 Delien, A. (Andries) 1644 z-w ½ – ½
Wildemans, R. (Roeland) 1537 Timmermans, M.G. (Michel) 1549 w-z 0 – 1
Bakens, J. (Jeroen) 1138 Tepe, T. (Thomas) 1583 z-w 0 – 1
Jeurissen, K.G.M. (Karel) 1478 Zoontjens, C. (Cees) 1499 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1432 Gemiddelde Rating: 1569 ½-3½