Verslag ronde 8

Nog geen duidelijkheid voor Eindhoven 2

Vol goede moet reisde Eindhoven 2 af naar Oss, waar de geur van rookworst het houten speellokaal van de muziekvereniging vulde. Ons derde team won namelijk vorige ronde overtuigend met 6,5 – 1,5 van de Ossenaren en wij hoopten dit resultaat te kunnen evenaren. Dat lukte, en daarmee blijft de 100 procent score qua wedstrijdpunten gehandhaafd. De beslissing zal echter pas 21 april vallen, want de Raadsheer wist opnieuw twee punten te pakken.

Hans Bosscher aan bord een had problemen met zijn pionnenstructuur en trachtte dat te compenseren door actief spel over de open lijnen. Zijn tegenstander ruilde hierop de stukken die recht lopen en er ontstond een interessant doch verraderlijk paarden eindspel, met ieder 4 pionnen. De stelling was moeilijk te beoordelen, totdat de zwarte a-pion zich had vrijgevochten en de koning hem kon begeleiden.

Invaller Rene Moonen speelde een regelmatige partij. Voor de tweede maal dit seizoen kreeg hij een theoretisch variantje in de Caro-Kann, die hij niet meer had nagekeken en koos daarom voor een alternatief door gezonde zetten te doen. Zijn tegenstander schoof met g5 de stelling dicht en moest een kwaliteit offeren om op tegenspel te hopen. Die tegenkansen kregen echter geen vorm en langzaam bevrijde zwart zich. Toen zwart ook nog de h-lijn verkreeg was het snel bekeken. Een overtuigende overwinning.

Bas Friesen belande na een kort middenspel al vroeg in een dubbel toreneindspel waar hij duidelijk de beste kansen had. Met een actieve toren op c5 hield hij de stelling onder controle. Hierop besloot zijn opponent om via de f-lijn binnen te vallen. Met voor Bas uiteindelijk een pion meer bleek het toreneindspel gewonnen, hoewel hij na de partij wel aangaf dat zijn eindspelkennis wel een opfrissing kan gebruiken.

Ankit blijft elke week sterker worden en won eigenlijk heel gemakkelijk. Hij speelde met zwart het Schots handig en profiteerde van het te vroege Pb5, kon handig met de manoeuvre Lh3-g4-e2 een dubbele aanval op Tf1 en datzelfde paard maken en even later de tegenstander de hand schudden.

Ook Frits kwam geweldig uit de Spaanse opening en kreeg alle gelegenheid om een mooie koningsaanval op te zetten. En passant richtte hij ook zijn pijlen op de achtergebleven d-pion. Al na een zet of twintig beukte hij hardhandig de koningsstelling omver met Pf5 en zette de Koning in de hoek mat.

Jan Toorman speelde een Benoni-achtige structuur en kreeg goed spel op de dame-vleugel. Er belandden van beide partijen stukken aan de rand en er ontstond een slagveld door het centrum. Na een spannend middenspel bleek Jan handiger met zijn stukken om te springen dan de tegenstander en was het mat niet meer te pareren.

Bij Twan Kastelijn stak de bajonet al vroeg door het hart van de zwarte stelling. Hier wist zwart namelijk geen aanval op de koningsvleugel in te zetten na een Koningsindiër en stond wit vrijwel gewonnen. Twan dacht nog een pion te kunnen winnen, maar overzag een listig pionzetje. Hierdoor kon de teruggedrongen loper het paard niet meer beschermen en verdween die in de doos. Rene bleek de situatie goed in te schatten en zei mij in het café dat het allemaal nog niet zo zeker is wie er gaat winnen. Toen ik even later opnieuw ging kijken was de stelling weer volledig gelijk en werd kort daarna remise overeen gekomen. Goede vechtersmentaliteit.

Mijn partij is vrijwel continue in balans geweest. Na een symmetrisch Engels had ik misschien een klein voordeel vanwege de controle over de c-lijn en het loperpaar, maar de weg naar de winst heb ik nooit gezien. Zelfs toen mijn tegenstander onhandig een pion weggaf leek het erop dat de stelling te houden was. In tijdnood ging het voor hem helemaal mis en liep mijn vrije a-pion naar de overkant.

Een regelmatige overwinning dus. Over drie weken spelen we tegen WLC, als we opnieuw de resultaten van het derde team kunnen evenaren is promotie een feit!

Jeroen van de Put

 

  OSV 1852 Eindhoven 2 2016 1½-6½
1. Nico Schouten 2102 Hans Bosscher 2047 1-0
2. Peter Snoek 1972 René Moonen 2152 0-1
3. Jeroen Hartendorp 1755 Bas Friesen 1957 0-1
4. Chris Broekkamp 1830 Ankit Majhi 1948 0-1
5. Hartog van Gelder 1871 Frits Schalij 2018 0-1
6. Wim Bressers 1718 Jan Toorman 2008 0-1
7. Sohail Saliba 1815 Twan Kastelijn 2031 ½-½
8. Marcel van Niftrik 1756 Jeroen van de Put 1972 0-1

1 gedachte op “Verslag ronde 8

  1. Pingback: Uitslagen externe | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *