Verslag 3e middag KNSB online competitie ESV2

Afgelopen zaterdag werd er weer geschaakt in den lande. Het was niet alleen de wereldtop die in actie kwam, ook de lokale helden toonden hun schaakkunsten. Dan bedoel ik natuurlijk niet de twee Nederlandse grootmeesters in Wijk aan Zee, maar de Eindhovense schakers. Op het programma stonden de vijfde en zesde ronde van de Online KNSB competitie.

In ronde vijf speelde ESV 2 tegen Magnus Anna Paulowna Combinatie 2, een combinatieteam uit het noorden van Noord-Holland. Na nog geen seconde gespeeld te hebben stonden we al met 2-0 voor. De tegenstander was met slechts drie personen aan de wedstrijd begonnen. Dus op het vierde bord wonnen we reglementair met 2-0. Helaas waren wij ook niet op tijd compleet. Op het vijfde bord schreven de reglementen dus een 0-0 remise voor.

Kiran begon sterk aan zijn partij. Hij won een pion, kreeg daarna een stuk en een paar zetten later een dame cadeau en won de partij. Ook de tweede partij wist hij eenvoudig binnen te slepen. Ivan kwam in zijn eerste partij twee pionnen achter te staan, maar liet zien dat hij onder tijdsdruk goed kan schaken. Hij wist de tegenstander terug te dringen en won een toren. Met een paar seconden op de klok wist hij het prima uit te spelen. In zijn tweede partij nam hij een riskant besluit door een dubbelpion en een verzwakte koningsstelling te accepteren voor druk op de e-lijn. In het fragment hieronder is te zien hoe hij het punt binnen haalt.

In mijn eerste partij was duidelijk te zien dat ik nog moest opwarmen. Ik liet de tegenstander zijn lopers activeren en blunderde daarna simpel een stuk. Echter kon ik druk zetten op de onverdedigde stukken van de tegenstander, met als resultaat een tegenblunder. Dit keer was het een toren. Een paar zetten later liet de tegenstander een combinatie toe die tot mat achter de paaltjes leidde. In mijn tweede partij kwam ik onder druk te staan door een koningsaanval. Echter zette mijn tegenstander zijn dame passief op h6 neer, waardoor ik het centrum open kon breken en de witte koning mat kon zetten. Deze vliegende start leverde ons een 8-0 overwinning op, wat gemakkelijk een 10-0 had kunnen zijn.

In de zesde ronde troffen we Almere 2. Een team wat in de vorige ronden steeds een aantal jeugdspelers opstelde. Het werd helaas geen strijd der jongsten, want tegen ons kozen ze voor de spelers met ervaring.

Kiran begon met een snelle overwinning, maar had het in zijn tweede partij moeilijk. Hij kwam een stuk achter te staan. Echter ruilde de tegenstander af naar een remise-eindspel, wat Kiran eenvoudig remise wist te houden. Op het tweede bord had ik een mooie stelling opgebouwd toen ik uit het niets een stuk weggaf. Helaas waren er al te veel stukken van het bord en moest ik berusten in een nederlaag. In mijn tweede partij kwam ik uit de opening gewonnen te staan. Helaas overzag ik enkele tactische wendingen om mijn sterke positie om te zetten in een materiaal voordeel. Ik probeerde damesruil te omzeilen en op winst te spelen, maar ik overzag dat de tegenstander eenvoudig mijn stelling kon binnendringen en zo een pionnetje kon verschalken. Dit leverde hem een gewonnen pionneneindspel op waar geen eer meer viel te behalen.

Elysia kwam sterk uit de startblokken met de zwarte stukken. In het fragment hieronder straft ze een ogenschijnlijk normale zet van de tegenstander hard af. In de tweede partij bleek haar tegenstander een maatje te groot.

Luna had het in beide partijen lastig. Met de witte stukken verloor ze een pion, maar die kreeg ze snel terug door een foutje van de tegenstander. Het resulterende eindspel wist ze makkelijk te winnen. In haar tweede partij had ze een stukoffer op f7 over het hoofd gezien. Dit leek haar fataal te worden toen de witte dame op e6 verscheen terwijl de zwarte koning nog op e8 stond. Ze bleef goed verdedigen en wist het initiatief over te nemen. Dit leverde haar een kwaliteit op en uiteindelijk de partij.

Eric maakt dit online seizoen zijn debuut bij de ‘volwassenen’. In de voorgaande ronden liet hij al zien goed te kunnen schaken en, zoals het jeugdspelers betaamt, tactisch sterk te zijn. In zijn eerste partij won hij een stuk en wist een pion te promoveren. Met een dame meer was mat zetten een koud kunstje. Ook in de tweede partij strafte hij dubieuze zetten van zijn tegenstander hardhandig af (zie diagram). Dat leverde hem een mooie 2-0 overwinning op.

Aan het eind van de dag gingen we met de volle buit naar huis. Twee overwinningen: een prachtige 8-0 en een verdiende 6 ½ -3 ½. Met deze twee overwinningen hebben we ons in de middenmoot gevestigd. Over twee weken gaan we het opnemen tegen de koploper; een team met gemiddeld 500 ratingpunten meer. Maar met online schaken is de klok minstens zo belangrijk als de rating.

Roeland Wildemans