Fimosis cerebri

Of: Waarom Cornelis niet kon slapen.

Een aanvulling op het verslag van Albert Coenen van de laatste krachtmeting in de externe competitie tussen de teams van Waalwijk 1 en Eindhoven 3 op 4 februari 2017. U kunt dat verslag natuurlijk terugvinden in ons archief.

Cornelis speelt met wit aan bord zes:

Bijgaand mijn domheid van het jaar. Stelling na Pb4 van zwart.

Ik speel Pc4 om de dame weg te jagen naar a6 of c7. Mijn tegenstander Hans Sinnige heeft hoge nood en moet naar het toilet, maar doet nog vlug een zet Tfd8 ?? Mijn idee was om het paard op b4 te slaan. Ik pak mijn paard en sla op b4. Maar terwijl mijn tegenstander weg is, bedenk ik me en zet het paard terug. Hans komt opgelucht (ontlast) terug en ik sla op b4 ?? Aanraken en loslaten is zetten. Hans vraagt: “Was de stelling zo ? Dan zal ik mijn dame redden !” en speelt Lxc4. Ik ben totaal de kluts kwijt, maar speel in het belang van het team door alsof er niets gebeurd is.

 

In deze gemoedstoestand naderen we het eindspel en na 39…Pc8 is dit de stelling:

Ik speel Lb7. Hans offert een loper met slaan op d6. Blunder nummer twee in deze partij komt nu zonder na te denken: pion slaat terug op d6 ?? Zwart slaat met paard op d6 en ik kan opgeven. Winst voor wit was i.p.v. terugslaan op d6  ———Ke2 !!!
Ik heb maanden ervan wakker gelegen..

Cornelis Korver

 

Naschrift redactie:

Het was zijn enige nederlaag uit zes externe partijen in het vorige seizoen en Cornelis begon dit seizoen opnieuw met een aansprekende overwinning.

 

Terzijde:

Ook nog lang wakker gelegen van en met fimosis* heeft Wim Daniëls, de taalkundige uit Aarle-Rixtel (met streepje). Hij schrijft daar heel aanstekelijk over in zijn boek:
“De taal achterna, het verslag van een ontdekkingstocht”
  Een aanrader.
*niet te verwarren met fimosis cerebri..