Verslag ronde 1

Het vierde van Eindhoven verslaat het eerste van Deurne.

Zaterdag 29 oktober speelde ESV 4 voor het eerst  in de tweede klasse. Vooraf had aanvoerder Flip zich nogal zorgen gemaakt over de vermeende sterkte van de tegenstander en inderdaad: Op papier was Deurne een stuk sterker dan onze jongens. Maar de wedstrijd begon met een vette meevaller. Vanwege de herfstvakantie en nog zo wat kon Deurne slechts vijf man afvaardigen naar Burghplan. Drie tegen nul voor aanvang dus en nog steeds sprak Flip de hoop uit dat we één puntje zouden halen uit de resterende vijf partijen. Tegen zoveel negatieve vibraties bleek mijn teer gemoed niet bestand en na krap drie uur Spaans benauwde toestanden moest ik in Harrie Verbaarschot  mijn meerdere erkennen. Normaal gesproken behaal ik mijn grootste successen, zoals u weet, met weloverwogen doldrieste gambietvarianten, maar vandaag besloot ik omwille van de teamgeest voor een rustiger opbouw te kiezen. De verdediging is de slechtste aanval of zoiets.
Gelukkig deed Rinus het een stuk beter aan het eerste bord. Zijn tegenstander, Tibor Hurkmans, had de euvele moed om het Noors gambiet op het bord te brengen. Noors gambiet tegen Rinus? Dan moet je wel van zeer goede huize komen! Vorig jaar nog in de interne wist Rinus Fred Hallebeek een lesje te leren. (Nou ja, in de opening dan… Fred won die pot uiteindelijk, maar dat doet er nou even niet toe) Na een uurtje wist Rinus dat hij minimaal remise te pakken had en dan moest zijn tegenstander zeer nauwkeurig te werk gaan en hij zelf alert blijven. Zo geschiedde en enkele minuten na mijn minpuntje kopte Rinus de gelijkmaker binnen. Totaal dus al vier tegen één en Flips bange droom reeds half weerlegd.
Hans speelde aan het zevende bord tegen Frits Boudewijns een degelijke partij. De finesses zijn mij volslagen ontgaan, maar ik kon mij toch niet aan de indruk onttrekken dat Hans in het eindspel remisekansen heeft gehad. Nadat ik een rondje door de zaal gemaakt had ter lering ende vermaak was Hans echter een kwaliteit of wat achterop geraakt en moest hij helaas opgeven.
Flip had intussen bemerkt dat Deurne vandaag de te kloppen ploeg was. Hij verdedigde zich nauwkeurig tegen de strapatsen die het koningsgambiet zoal pleegt te brengen en toen zijn opponent Ger Dekker zich gezien de stand gedwongen zag op winst te spelen bracht Flip onverstoorbaar als altijd het winnende punt binnen.
Peter speelde als enige (!) van Eindhoven met wit. Deurne had vandaag zijn sterkste man achter de zwarte stukken gezet. Thijs de Groot bleek in het verre eindspel een klein ietsie pietsie behendiger met torens en pionnen te kunnen goochelen dan Peter, maar het verschil was eigenlijk te verwaarlozen; Als ik in de jury had gezeten, had ik beiden een halfje gegund. De wetten van het schaak zijn echter keihard.
Zo ook voor Deurne: Zij staan na de eerste ronde op de zesde plaats terwijl  Eindhoven zichzelf terugvindt op de voorlopig derde stek achter HSC 3 en de Combinatie 2. Nog maar een paar van dit soort overwinningen en ook Flip gaat geloven dat het vierde gewoon in de tweede klasse thuishoort.

Ron van Hoogstraaten

 

  Eindhoven 4 1535 Deurne 1698 5-3
1. Rinus Koevoets 1797 Tibor Hurkmans 1828 1-0
2. Peter Roozemond 1674 Thijs de Groot   0-1
3. Ron van Hoogstraaten 1439 Harrie Verbaarschot 1669 0-1
4. Ton Storcken 1554 NO   1-0R
5. Flip Stomps 1483 Ger Dekker 1714 1-0
6. Pieter van Ameiden 1453 NO   1-0R
7. Hans Reusink 1435 Frits Boudewijns 1582 0-1
8. Alex Pazsoldan 1445 NO   1-0R

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *