Verslag ronde 2

Eindhoven 1 – Geleen 1

Na het verlies tegen Venlo , in onze klasse met de hoogste rating, zou het afwachten worden of onze grootste concurrent punten zou gaan morsen. En wij moesten dat dan niet doen.

In de tweede ronde verliep deze strategie naar wens: wij wonnen en Venlo moest een verrassend gelijkspel tegen HSC Helmond toestaan.

Frans was als eerste klaar: in een overzichtelijke Pirc deed hij louter heldere, positioneel verantwoorde zetten. Zijn ervaren tegenstander wist ook van wanten en zo werd de eerste bloedeloze maar ook foutloze remise aangetekend.

Ankit werd in de Franse opening verrast door een zwart kwaliteitsoffer op f3; als zwart daar een pion voor terugkrijgt is dat doorgaans genoeg. De witte koning kwam onder vuur te liggen en zwart kreeg een paar optimaal gecentraliseerde paarden. Hier toonde Ankit zijn sterke kant: door uitgekiend te keepen wist hij zwart tot een zetherhaling te dwingen.

Alessandro kreeg een onhandige Ben Oni (met de loper op e7) te bestrijden. Na enkele profylactische maatregelen barstte de strijd los. Als toeschouwer meende ik eerst dat hij slecht stond, ontdekte toen dat hij een stuk voor stond, toen dat hij er een of twee ging verliezen en daarna dat hij een kwaliteit voor kwam tegen 2 pionnen en een loperpaar. Ruim voldoende compensatie voor zwart zou je denken maar de witte stukken harmonieerden beter en wit kon beslissend doorbreken met e4-e5-e6, altijd een genoegen in deze opening.

Gelukkig een vol punt want ondergetekende verloor, met wit nog wel. Geheel tegen mijn stijl in accepteerde ik een versplinterde koningsstelling (dubbele h-pion) in ruil voor het loperpaar en een mobiel centrum. Op zich dapper, ook mijn tegenstander vond het naderhand de juiste keuze, maar de dynamische stelling die daarna ontstond vroeg al snel teveel van mijn beperkte capaciteiten. Ruim voordat ik het in de gaten had, had mijn tegenstander het initiatief al overgenomen en werd ik keurig afgevoerd. Veel vluggeren op Playchess ondermijnt kennelijk je gevoel voor gevaar.

2-2 maar het zag er verder niet slecht uit. Jan kwam met zwart in het Spaans al snel in een hem onbekende variant terecht. Als je open spelen wilt spelen zijn er zoveel scherpe varianten waar je zonder veel studie haast niet aan kan beginnen dat de meesten van ons liever een overzichtelijker half-open opening op hun repertoire nemen. Zoals het liep leek het erop dat Jan zich met hangen en wurgen van zijn agressieve tegenstander wist te ontdoen: remise.

Dan Bas. Bij hem ben je geneigd het punt vooraf al te tellen (daar heeft hij het zelf naar gemaakt). Ook dit keer zag het er zo gemakkelijk uit: een degelijke opening, een scherpe kijk op de essentie van de stelling (waarin altijd een goede centralisatie belangrijk is) en een gepointeerde afwerking (dit laatste verzin ik maar even, ik was niet bij het slot van de partij maar Bas kennende zal het wel). Business as usual lijkt dat dan.

Bij Erika leek het ook zo te lopen: wit zette een paard op c2 dat voorgoed niet meer meedeed; Erika gaf het goed voorbeeld door er een onaantastbaar op c3 te planten waardoor er zich tekenen van constipatie bij de witten begonnen af te tekenen. Zoals zo vaak kreeg wit nog één kans om iets terug te doen maar die liet hij liggen. Erika toonde haar klasse door in het al gewonnen staand eindspel een zeer fijn en bijzonder diepzinnig profylactisch zetje te doen waardoor wit geheel kansloos werd gelaten. Iets voor de fijnproever.

Fred tenslotte kon een witte op d6 binnengedrongen toren omsingelen. Het leek veelbelovend maar steeds wist wit schade te voorkomen. Na een slippertje moest Fred een toreneindspel met minuspion verdedigen. Dat was niet zo heel moeilijk.

We bezetten nu de derde plaats; omdat Venlo niet onkwetsbaar is gebleken blijft alles mogelijk.

Jos Sutmuller

Klasse 2D; Ronde: 2; 2012-10-06

Eindhoven 2170 Geleen 1988 5 3
1. FM Bas van de Plassche 2401 Rudi Seip 1874 1 0
2. Jos Sutmuller 2115 FM Timo Straeter 0 1
3. FM Fred Hallebeek 2218 Johannes Mundorf 1999 ½ ½
4. IM Frans Kuijpers 2241 Jack Renet 2188 ½ ½
5. Jan Cox 2026 Leo Armino 2019 ½ ½
6. Ankit Majhi 2039 Rien Seip 1972 ½ ½
7. WGM Erika Sziva 2257 Wolfgang de Cauter 1961 1 0
8. Alessandro di Bucchianico 2059 Mark Meyers 1902 1 0

1 gedachte op “Verslag ronde 2

  1. Pingback: Uitslagen van vandaag | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *