Verslag ronde 4

Het vierde werd overlopen door Waalwijk. Kansloos getuige de eindstand: 5½ – 2½. En toch niet helemaal. Na een uurtje of drie spelen stonden Hans, Ad, Ewout en Peter nog overwegend, ik nog gelijk maar onder zware druk en alleen Flip, Dennis en Karel leken slechter te staan. Als toen het licht en de verwarming waren uitgevallen en de partijen gearbitreerd geworden waren geweest zouden wij een nipte overwinning hebben behaald. Dit alles natuurlijk geheel naar het ondeskundig oordeel van ondergetekende die drie keer een rondje door de zaal heeft gemaakt, daarbij een vluchtige blik op de overige borden werpend. Zolang het niet tegengesproken wordt zal het de waarheid wel benaderen. Hele ministers komen daar tegenwoordig mee weg, waarom ik dan niet ?
Hoe anders kan het gaan, hoe hard is ons bestaan. Toen ik naar huis ging was Hans nog steeds bezig het voordeel te verzilveren dat hij vier uur eerder binnen had gehaald. Ik schatte in dat hem dat ging lukken voor de vlaggen zouden vallen en dat was ook zo. Voor het team was het toen al te laat. Hieronder zijn verhaal. Flip, Ad, Peter, Dennis en ik hadden verloren. Al dan niet terecht voor het gevoel, maar in ieder geval terecht volgens de regels van het spel. Ewout had niet genoeg voordeel voor een vol punt en alleen Karel, onze oude stijdmakker, liet zich niet uit het veld slaan door een mindere stelling maar vocht zich dwars door de vijandelijke linies heen op weg naar een overwinning. Daar kan de rest nog een voorbeeld aan nemen. Kniesoor die denkt dat zijn tegenstander het beter had kunnen doen. Zolang je niet tegen Carlsen of Aronian of een van hun trawanten uitkomt geldt deze dooddoener namelijk altijd. Zaak is dat jouw onvermijdelijke fouten minder zwaarwegend blijken dan die van de concurrent. Daarom mogen wij spreken van een terechte overwinning van Waalwijk op de onzen. Volgen nog wat overpeinzingen uit de eerste hand.

Flip:
De wedstrijd verliep desastreus en mijn partij was niet veel beter. Het ging lange tijd gelijk op. Ik had een aantal leuke combinaties bedacht, maar die werden allemaal doorzien. Ik dacht weer iets leuks te hebben bedacht toen mijn tegenstander met paard een pion sloeg, die mijn paard dekte, waardoor ik een pion en later nog een achter kwam. Het eindspel bood nog wel enkele mogelijkheden, maar dat bleek voor mij toch teveel van het goede. Ik hoop dat je er nog iets leuks van kan maken.
(Ik doe mijn best Flip als altijd, red.)

Ewout:
Ewout keek met zwart tegen een Koningsgambiet aan. Redelijk onbekend terrein. Het zag erg dreigend uit, maar allengs kwam ik onder de druk uit en kreeg wat initiatief op de witte koningsvleugel. Dat leidde, na enig afruilen ertoe dat ik een pion of e4 kon verschalken omdat wit nog niet gerokeerd had en de pion niet op tijd kon dekken. Hierna volgde op de open e-lijn, die mijn terrein was, nog een algehele afruil. Helaas geen mogelijkheden om deze open lijn toch te behouden of er nog wat uit te slepen. Er volgde een eindspel met lopers van gelijke kleur op de zwarte velden. In dit eindspel kwam ik niet tot beslissend voordeel. Ergens zal daar wel iets mis zijn gegaan. Ik moest op een bepaald moment nog nauwkeurig spelen om een pion van wit niet te laten promoveren. Omdat mijn pionnen op de koningsvleugel op zwart beland waren (ook dat had beter gemoeten), moest de koning op de koningsvleugel blijven en mijn loper zat op de dame vleugel vast om een pion op b7 tegen te houden. Het werd een remise.

Hans:
Zwart speelde het Scandinavisch en één ding is zeker bij deze opening: Zwart krijgt gegarandeerd zíjn opening op het bord. Het werd ook nog eens de variant met 3…Dd6 welke het Scandinavisch de laatste jaren in populariteit heeft doen toenemen. Ik had dus met een specialist te maken en dat deed zich voelen, want ik kwam niet lekker uit de opening. Desondanks ging het al snel verkeerd voor mijn tegenstander. Zwarts dame stond op b4 en viel daarmee mijn ongedekte pion op b2 (die mocht hij pakken van mij, want ik ken het credo “sla nooit op b2 zelfs niet als het goed is!”) en mijn loper op c4 aan welke werd gedekt door mijn dame op d3.
Door een trucje probeerde Zwart mijn sterke witte loper af te ruilen, maar dit pakte verkeerd uit, want Wit had een tussenzet welke een kleinigheidje dreigde, n.l. mat met de dame op c8. Zodoende ging Wit met een stuk meer het middenspel in, veroverde onderweg nog drie pionnen, maar Zwart bleef stug doorspelen, terwijl er niets meer op het spel stond. Aangezien het al tegen zessen liep besloot ik mijn loper te offeren voor een pion en vervolgens dameruil te forceren waarna Zwart opgaf.

Karel:
Na de opening kreeg ik een aanval op de koningsvleugel.
Ik kon geen zet meer doen, tot ik de gelegenheid kreeg
de c-lijn te openen en met de toren achter de linies kon komen.
Met een vrijpion die doorliep was het over en uit.

groeten,    Karel

En zo is het.

Ron

 

Klasse 2C; Ronde: 4; Datum: za 2014-02-08
 5
Waalwijk 25
 5
 5
Eindhoven 45
 5
5
5
5
 5
1.
Kroot,A.J.L.(Ad)
1856
Rijsewijk van,A.(Ad)
1860
1
0
2.
Plukkel,B.M.(Barry)
1879
Roozemond,P.(Peter)
1673
1
0
3.
Pol,N.F.(Nico)
1789
Kuijk van,D.(Dennis)
1
0
4.
Duquesnoy,J.I.G.A.(Joost)
1770
Jeurissen,K.G.M.(Karel)
1609
0
1
5.
Dijk van,E.R.(Edgar)
1682
Reusink,J.G.(Hans)
1497
0
1
6.
Fedyscyn,G.(Gerard)
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1499
1
0
7.
Bijnen van,R.(Rene)
1421
Stomps,B.W.P.(Flip)
1507
1
0
8.
Heide de,L.(Loek)
1422
Snoeck,E.(Ewout)
½
½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *