Verslag ronde 9

Landau Axel 1 – ESV 1

De laatste wedstrijd van dit seizoen speelden we tegen het eveneens al gedegradeerde Landau Axel. Die club is net na de Tweede Wereldoorlog opgericht en ontleent haar naam aan de Nederlandse grootmeester Salo Landau, die helaas in een concentratiekamp omkwam. Dit jaar is het 70-jarig jubileum van de club en dat werd o.a. gevierd met een gezamenlijke slotronde van de Zeeuwse schaakbond. Dat was een prettige, zij het rumoerige, ambiance.

Bas kreeg op bord 1 een speler die volgens mij bij WLC heeft gespeeld. Na een rustige opening leek er niet veel aan de hand te zijn maar Bas wist door een plotselinge opmars van zijn f-pion de vijandelijke koningsstelling open te breken. Na een onnauwkeurige reactie van zijn tegenstander wist Bas de partij in zijn voordeel te beslissen via een schijntorenoffer op f7. Bas mocht de partij zelfs beslissen met mat.

Luuk kreeg op bord 2 na een zwaar middenspel een gunstig eindspel. Hij speelde het echter net niet precies genoeg waardoor zijn jonge tegenstander met remise kon ontsnappen.

Julien was een week in Eindhoven en speelde graag mee. Op bord 3 trof hij de verreweg sterkste speler van Axel, FM Gregoir. Julien kwam in een scherpe stelling met tegengestelde rokades goed te staan maar liet toen onnodig tegenspel over de b-lijn toe. Met een fraai paardoffer op f5 (volgens Julien een van de mooiste zetten die hij ooit gespeeld heeft) wist Julien het initiatief over te nemen van zijn tegenstander om de partij alsnog te beslissen in een koningsaanval.

Hoewel zijn tegenstander meerdere slechte zetten deed, wist Mykola daar niet goed van te profiteren. Hij rekenende varianten niet helemaal goed door en verloor 2 pionnen. Dat wist hij niet meer goed te maken waardoor hij helaas verloor.

Ankit kwam op bord 5 goed uit de opening. Zijn tegenstander wikkelde af naar een eindspel met toren en ongelijke lopers, maar Ankit liet overtuigend zien dat de ongelijke lopers hier geen hindernis waren om de winst binnen te halen.

Erika kreeg op bord 6 voor de zoveelste keer een Londenopstelling (1 d4 2 Pf3 3 Lf4) tegen. Daar heeft ze een hekel aan omdat het moeilijk is tegen dit soort slappe systemen op winst te spelen. Het feit dat ze het niet leuk vindt wil nog niet zeggen dat ze geen raad weet met dit soort systemen. Ook hier kreeg Erika goed spel maar haar tegenstander verdedigde zich goed. In een eindspel dat er goed voor Erika uitzag maar waarin ze toch geen echte winstkansen had, gaf haar tegenstander een stuk weg. Dit werd uiteraard door Erika in dank afgenomen.

Jos speelde op bord 7 een degelijke partij. Vanuit een soort Maroczy-opstelling kreeg hij een prettige drukstelling die hij volgens de regelen der kunst omzette in een koningsaanval. Daar ging echter iets mis want zijn tegenstander ontsnapte naar een dame-eindspel waarin Jos nog wel iets kon proberen maar echt overtuigend leek het niet. De jonge tegenstander van Jos bood echter dameruil aan in de overtuiging dat het pionneneindspel remise zou zijn. Dat was echter een grote misvatting: Jos liet met heel nauwkeurig spel zien dat het pionneneindspel gewonnen was. Hierdoor won hij de partij volgens eigen zeggen twee keer!

Zelf kwam ik op bord 8 moeilijk uit de opening toen mijn tegenstander mij verraste in een bekende variant waarin actief stukkenspel compensatie zou moeten bieden voor een slechte pionnenstructuur en het verlies van een pion . Ik wikkelde af naar een eindspel waarin ik hoopte dat de activiteit van mijn koning voldoende compensatie zou bieden voor de pion die ik nog steeds achterstond. Dat was op zich een goede taxatie, alleen speelde ik op het beslissende moment niet consequent genoeg. Hierdoor bleken de defecten in mijn pionnenstructuur toch zwaarder te wegen en verloor ik.

De eindstand werd daarmee 5 1/2 – 2 1/2 voor ons waardoor ik eindelijk weer eens een verslag kon maken over een overwinning!

Alessandro Di Bucchianico

T Landau Axel 2055 Eindhoven 2178
1. Peter Kalisvaart 2099 FM Bas van de Plassche 2373 0 1
2. Bas de Feijter 2082 FM Luuk van Kooten 2341 ½ ½
3. FM Christophe Gregoir 2199 Julien Sohier 2216 0 1
4. Tamer Ismail 1946 Mykola Pechenizkiy 1982 1 0
5. Arthur Hugaert 2096 Ankit Majhi 2160 0 1
6. Ian Vandelacluze 2003 WGM Erika Sziva 2211 0 1
7. Randy van Houtte 1961 Jos Sutmuller 2145 0 1
8. Gertjan Verhaeren 2052 Alessandro di Bucchianico 1994 1 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *