Verslag ronde 1

Eerste goed uit de startblokken

Plaatsvervangend teamleider Alessandro pakt de zaken voortvarend aan: een degelijke voorbereidingsavond waarbij alle nuttige informatie werd verstrekt zorgde voor een extra gemotiveerd team; als hoogste ratinghouder in klasse 2D snakken we naar promotie. Helaas kon Alessandro zelf dit keer niet meedoen maar Jan Vosselman, de interne lijstaanvoerder, nam over.

Op alle borden hield de openingsfase het midden tussen behoudend, voorzichtig, solide, conservatief, afwachtend, bang, overzichtelijk, vereenvoudigend en de kat uit de boom kijkend. Julien en Frans kregen het Londen-systeem (d4, Lf4, e3 en c3)tegen en hadden dus meteen gelijk spel. Karpov speelde hier ooit b6 en La6! tegen maar zoals onze mannen het deden was ook prima.

Frans en zijn tegenstander waren in een episch gevecht verwikkeld om complicaties te vermijden: remise.

Bij Luuk brandde de strijd toch snel los. Binnen 10 zetten stond er een razend gecompliceerde tactische stelling op het bord. Luuk won een kwaliteit voor een verzwakte koningsstelling. Op basis van een betere openingskennis en scherper rekenen had hij juist ingeschat dat de  zwarte aanval niet doorsloeg en stonden we al snel op een geruststellende voorsprong.

Julien wist tegen het Londen-systeem toch enige dynamiek te ontplooien: een dubbele f-pion maar 2 torens op de g-lijn zetten de witte koning onder druk. Hoe het kwam weet ik niet maar wat later had Julien een pion minder maar stonden beide koningen op de tocht en waren er allen maar zwakke pionnen. Toen zag ik wit zijn koning over het bord meppen en concludeerde dat we 2 punten voorstonden.

Ankit had na 5 zetten de dames geruild en na 10 zetten nog wat stukken. Gevaarlijke aanvallers zoals Shirov en Ankit zijn vaak ook prima eindspelspelers (misschien omdat rekenen in beide gevallen belangrijk is?). Ankit gebruikte zijn ontwikkelingsvoorsprong, die in een eindspel van groot belang kan zijn, om de zwarte koning in het centrum te belagen en kon na een gemiste verdedigingskans het punt binnenhalen.

Bas verraste vriend en vijand door van zijn repertoire af te wijken. Vorig jaar had hij hiermee Herman Grooten weten te verschalken, nu ging het moeilijker. Zijn Lg7 was afgeruild, wit had enig ruimteoverwicht en een actief plan viel voor zwart niet te zien. Een resterend toreneindspel was kansloos.

Voor het team kwam de klap niet hard aan omdat Erika even later matchwinnaar werd: na 14 zetten kreeg ze een begrijpelijk remiseaanbod: ze had een veelbelovende meerderheidsaanval op de damevleugel in handen die ze om wist te zetten in stukwinst, weliswaar tegen 3 pionnen maar het extra stuk besliste haar koningsaanval. Een overtuigende prestatie.

Ik was lekker bezig in mijn knollentuin: in een overzichtelijke schuifstelling met de betere loper blunderde ik zomaar een centrumpion weg en tot overmaat van ramp resteerde een stand waarin geen enkel tegenspel viel te creëren. In het laatste New In Chess magazine merkt Timman in een adem op dat zijn prestaties niet optimaal waren en de toernooizaal te warm was. Nu was mijn vrouw onlangs jarig maar mijn blunder lag toch echt aan het feit dat ik alleen oog had voor mijn eigen plannen en niet voor de kansen van mijn tegenstander.

Jan vocht verbeten voor het halve punt. Na de opening was hij zeer diep na gaan denken over gezonde normale zetten en moest toen 15 zetten in 2 minuten (plus 30 seconden per zet) doen.Hij haalde glansrijk de 40-zettencontrole en begon toen welgemoed te bouwen aan een nieuw tijdnooddrama. Hij had zich intussen met de slechtere loper op laten zadelen en raakte in het eindspel (daardoor?) een pion kwijt. Maar als er een kansje is, weet Jan dat te vinden en remise werd een feit. Een welbestede zaterdagmiddag.

5-3 en een concurent bedwongen: ook Alessandro mag tevreden zijn.

Jos Sutmuller

 

Eindhoven 2224 DJC Stein 2147 5 3
1. FM Bas van de Plassche 2396 FM Jelle Sarrau 2328 0 1
2. FM Luuk van Kooten 2350 Fabian Miesen 2175 1 0
3. Julien Sohier 2224 FM Roel Hamblok 2339 1 0
4. Ankit Majhi 2127 FM Jozef Simenon 2219 1 0
5. IM Frans Kuijpers 2219 Stefan Simenon 2103 ½ ½
6. Jos Sutmuller 2184 Stefan Spronkmans 2051 0 1
7. WGM Erika Sziva 2208 Gerard Bischoff 1864 1 0
8. Jan Vosselman 2082 Ynze Mengerink 2099 ½ ½

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *