NK online: Hans verslaat (of doet verslag)

Lekker snelschaken

Opgave: Wit speelt en wint.

Beter nog: Wit geeft mat in 5!

Maandag 16 november. De KNSB organiseert de eerste voorronde van het online NK snelschaken. Samen met Jacob Perrenet doe ik mee, we hebben parallel aan het schaken een Skype-verbinding, wat ik natuurlijk afgekeken heb van Eindhoven. De eerste ronde scoor ik een moeizame remise tegen een speler met rating 1100, zelf heb ik ongeveer 1850. Maar ondertussen weet ik wel dat ratings op internet weinig zeggen. Net zoals de namen waaronder spelers meedoen, meestal weinig over hun identiteit zeggen. Uitgezonderd spelers als HansOuwersloot, WendyHuang08 en LunaHuang.

Als ik in de tweede ronde ingedeeld word tegen jlucasvf, een GM met een rating van 2780, ben ik dan ook minder onder de indruk dan wanneer ik voor onze eigen toernooitjes aan Bvandeplassche word gekoppeld. Niettemin kom ik soepel wat minder te staan, ik weet niet goed wat ik moet doen, verlies een pion, speel wat doelloos met mijn paard naar voren en weer terug, en zwart besluit met zijn koning naar voren te marcheren.
Dan word ik wakker, ik ruik dat de opmars van de zwarte monarch kansen biedt. Zie de stelling na zwarts 27e zet:

Ik speel 28. e5!
Dit lijkt pion d6 aan te vallen, maar belangrijker is dat veld e4 ontruimd wordt voor het paard. Zwart pareert beide dreigingen door d5 of f5 te spelen, in de partij kiest hij voor
28. … d5

Hij heeft echter het belangrijkste idee achter e5 gemist, en dat is het afsnijden van de terugtocht van de zwarte koning. De computerevaluatie schiet al van -1,7 naar +2,3. Tijd om de koning nog wat meer naar voren te lokken.
29. h4+! Kxh4  30. Th1+

Zwart begint onraad te vermoeden, en probeert terug naar huis te marcheren, maar na 30. … Kg5 is de stelling aan het begin van het artikel bereikt. Curieus genoeg had zwart het vege lijf kunnen redden met 30. … Kg4, maar wie dat vindt is een grootmeester.
Was mijn tegenstander echt een grootmeester? Ik keek nog eens goed naar zijn naam en zag toen staan, j lucas v f, en dat was niet moeilijk te herleiden tot Lucas van Foreest.
Boing, boing, boing.
Ik had deze echte grootmeester, nota bene regerend Nederlands kampioen in een matnet gevangen! Ik had hem verslagen, mat gezet, opgebracht, gepiepeld, geschwindeld.

Helaas. De eerste zin klopt, maar de tweede moet zijn: Ik had hem kunnen verslaan, mat zetten, opbrengen, piepelen schwindelen.
Want in de eerste diagramstelling speelde ik nog wel  31. Th5+ maar na 31. … Kf4 zag ik het niet meer en speelde heel laf 32. Th4+ In de overtuiging eeuwig schaak te kunnen afdwingen (32. …Kg5  33. Th5+ etc.). Helemaal over het hoofd gezien dat de zwarte koning kalmpjes via e5 kon ontsnappen: 32. … Kxe5
en even later kon ik de partij opgeven. Die nacht uiteraard niet geslapen.

Jlucasvf is werkelijk Lucas van Foreest, zo is niet moeilijk te achterhalen. Wat mij erg opviel is dat hij na 31. Th5+ lang nadacht over zijn volgende zet: met de koning naar f4, of naar g4. Een patzer als ik zou denken het maakt niet uit, ik ga altijd mat. Ik denk dat deze grootmeester de tijd nam zich te vermannen en af te wegen welke koningszet nog het meeste kans op ontsnappen bood. En daarvoor maakte hij de goede keuze. Niet alleen duurt het mat na 31. … Kf4 één zet langer, vooral ligt na Kg4 de goede voortzetting Tdh1 erg voor de hand, om de toren nog een keer te dekken. Na Kf4 is de toren niet aangevallen en heeft wit een grotere keuze, en daarbij kan zwart ook nog de penning van het paard in stelling brengen mocht wit talmen.

Dat soort dingen. En dan bewonder ik zo’n grootmeester toch ook wel weer. Ook in de meest penibele schaaksituatie het hoofd koel houden en die zet kiezen die subjectief de meeste kansen biedt op een fout van de tegenstander.
En die tegenstander trapt er met open ogen vol in.

Rest nog de oplossing van de opgave.

Hans Ouwersloot