Verslag ronde 5

De Combinatie 2 was een maatje te groot voor Eindhoven 4, dat toont de uitslag aan. Aan de borden was het ratingverschil veelal zo’n 200 punten.

Alleen bij Karel niet. Karel zou dan ook de eer gered hebben ware het niet dat Embert Berkers zijn toevlucht zocht tot ‘de schwindel’. Je ziet het nog wel eens op kleuter niveau; je weet hoe de stukken gaan en je schaakt door tot het afgelopen is. Stel dat je tegenstander niet weet hoe met dame of toren tegen koning alleen mat te zetten, of dat hij in een vlaag van schaakblindheid met een overmaat aan materiaal je koning pat zet?

In de opening was Karels tegenstander erg defensief, hij kwam niet verder dan de zevende lijn en Karel kon de druk opvoeren. De a-lijn kwam open en zwart kwam met toren en dame zijn stelling binnen. Met twee stukken kon hij toch niet erg gevaarlijk worden en Karel bracht op zijn beurt een paard in zijn stelling om wat pionnen te ruimen. Na afruil van stukken was dit op zeker moment de stand: Wit koning f3, pion g2 en h3. Zwart koning e6. Ik kan mij een veldje vergissen maar dat doet er niet veel toe. Tijd om op te geven dus. Embert (76) besloot door te spelen en dat resulteerde in:

20170204 T4 R5 B5 Jeurissen - E Berkers

Zwart aan zet. Mijn computer zegt: Mat in drie (1..Kxh6  2.g8D Kh5 3.Dg3 Kh6 4.Dh4#)
Maar Embert zegt: “Pat !” en steekt zijn hand uit. Karel (86, hoorapparaat) is na ruim vier uur schaken opgelucht dat zijn tegenstander nu ook het hopeloze van het doorspelen wil zien, schudt de uitgestoken hand en wil het punt noteren. Embert schiet overeind, terwijl iedereen zegt dat het géén pat is, triomfantelijk uitroepend dat dat niet meer ter zake doet nu Karel zijn uitgestoken hand heeft aanvaard, daarbij gesteund door zijn broer.
Karel en Flip zijn teveel gentleman om tegen zoveel kinderachtigheid officieel protest aan te tekenen en misschien mag het zelfs wel volgens de regels, maar zo kan het dus gaan. Ik wil dhr. Embert Berkers van harte feliciteren met zijn halve punt.
p.s. De stand was op dat moment 6 – 0..

Roeland met zwart aan het zesde bord speelde inventief en bedachtzaam. Een goede combinatie. Totdat de tijd bijna op was.
Zijn opponent opende met de voor hem geheel onbekende zet 1.f4 dus nam Roeland rustig de tijd en kon al snel een paard ruilen voor een loper. Sein om het centrum te openen, maar dat viel nog niet mee en kostte veel tijd, waardoor er rond zet dertig nog twintig minuten over waren. Een torenoffer op zet 31 werd terecht niet aangenomen. Met nog vijf minuten voor acht zetten ging het fout. Zie hier hoe dan:

Ewout aan het derde bord met wit. De opening: Frans. De korte rokade in het frans is vaak sein voor een koningsaanval. Ewout vliegt er vol in. Later zal hij zeggen: “Daarna was het tegen beter weten in, kijken of de tegenstandster een fout zou maken. Niet dus en dus niet best !”  Dit is de stelling na 13..0-0 :

Flip aan het zevende bord met wit kwam niet slecht uit de opening, hield aan het middenspel een pion meer over dan zwart, maar verzuimde dat vast te houden, erger nog, hij liet zich een stuk ontfutselen. Daarna toonde Toon zich bekwaam genoeg om Flip niet meer te laten ontsnappen ondanks zijn verwoede pogingen remise te bereiken. Hier ziet u hoe dat in zijn werk ging:

Mijn eigen partij was een gelijk opgaand gevecht, waarbij mijn tegenstander telkens meende een voordeeltje te kunnen halen, maar even zo vaak zuchtend en steunend moest berusten. Bij zet 53 veerde hij op. Enfin oordeelt u zelf:

Ron van Hoogstraaten

 

 

 

  De Combinatie 2 1684 Eindhoven 4 1519 7 1
1. John Loomans 1954 Arnold van der Heijden 1674 1 0
2. Paul Hanique 1735 Henny Valks 1520 1 0
3. Ellen Meijer 1727 Ewout Snoeck 1518 1 0
4. Piet Berkers 1697 Ron van Hoogstraten 1506 ½ ½
5. Embert Berkers 1597 Karel Jeurissen 1576 ½ ½
6. Kees van Pelt 1583 Roeland Wildemans 1 0
7. Toon Sparidans 1595 Flip Stomps 1461 1 0
8. Hans Jacobs 1583 Paul Schaffer 1375 1 0

2 gedachten over “Verslag ronde 5

  1. Het gedrag van de tegenstander van Karel is veruit het onsportiefste dat ik in mijn meer dan een halve eeuw KNSBlidmaatschap heb meegemaakt.
    Ik heb hierover een mail gestuurd naar het bestuur van “De Combinatie”.

    • Ik ben geen schaker maar ken Karel van ’n afstandje. Wat een onsportieve actie van de heer E. Berkers en wat fijn dat ’n collega-schaker in actie komt!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *