Verslag

Zondag 22 December vond alweer de 15e editie van het Han Mulder Kerst Jeugdtoernooi plaats in activiteitencentrum Burghplan te Eindhoven. Met een deelnemersaantal van 81 (!) overtrof de opkomst alle verwachtingen en zaten we over onze deelnemerslimiet heen, wat voor veel schaakplezier garant stond.

De A/B groep was met twaalf deelnemers de kleinste groep en het strijdtoneel van de oudste jeugd. Lange tijd ging Sam Baselmans alleen aan de leiding met een 100% score. In de zesde ronde verloor hij echter en kwam Sjoerd van Roon op gelijke hoogte. In de zevende en tevens laatste ronde speelde de indeling een belangrijke rol. Beide spelers wonnen hun partij, kwamen daarmee op een mooie score van 6 uit 7 en dus werd de rangschikking gemaakt op basis van weerstandspunten. Sjoerd had in de laatste ronde een sterkere tegenstander getroffen dan Sam en overtroefde zodoende zijn concurrent op weerstandspunten. Dimitrios Loutragotis eindigde met een score van 4.5 uit 7 op de derde plaats.

De C  groep telde 16 deelnemers en ook hier ging een Baselmans (Luuk ditmaal) goed van start. Na ronde 3 stond hij samen met Charlie Tang een punt los van de rest met een 100% score. Hun onderlinge wedstrijd in ronde vier eindigde in een remise! Ronde vijf werd weer door beide spelers gewonnen maar in ronde zes werd er door beiden punten gemorst. Charlie deelde de punten in een eindspel met Jonas Ramaekers en Luuk verloor van Joppe Kroon, waardoor en plots weer van alles mogelijk was. De laatste ronde was echter ‘als normaal’ waardoor Charlie op de eerste plaats eindigde, Luuk op de tweede en Dimitri ten Have met een eindsprint op de derde plaats.

Groep D was 25 deelnemers groot en hier was er sprake van een bredere top dan in A/B en C. Na drie rondes greep eerst Darrell Teurlings de leiding om die na twee ronden af te staan aan Daan Baselmans. De ronde erna stond Jesse Allaart samen met Mika Rutjens aan kop. Mika wilde die koppositie voor zichzelf, liep een half puntje uit en ondanks een remise in de voorlaatste ronde kwam zijn leiding niet meer in gevaar. Met het eerder genoemde halfje minder werd Jesse Allaart tweede op weerstandspunten, net voor Darrel Teurlings. Bekers waren er hier ook voor de nummer vier Daan Baselmans en nummer vijf Laurens Ekker.

De E groep tenslotte was het domein van Constantijn Beukema, hij won al zijn partijen! Op slechts een punt achterstand volgde Wesley Tjong die weer een punt los stond van Daniel Kutchoukov. Op nog een punt achterstand completeerden Alexander Rutten en Winston Tjong de top vijf.

Het Kerst Jeugdtoernoei is natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje van de Kerstman. Ook dit jaar was hij present en kwam hij even na het middaguur mandarijnen uitdelen aan iedereen. Hij verscheen nogmaals voor de traditionele ‘simultaan tegen de Kerstman’. Alle E’tjes mochten hierbij de Kerstman proberen te verslaan. De Kerstvrouw mocht zich in een simultaan verdedigen tegen alle deelnemers in de D categorie. Voor de ouders / toeschouwers werd in de barruimte het live-bord geprojecteerd en was er ook Erika Sziva van Schaakboekenverzendhuis ‘De Beste Zet’ aanwezig met boeken, spelletjes en alles wat met schaken te maken heeft. Voor alle deelnemers was er tot slot een prijsje, zodat iedereen met gevulde handen naar huis ging.

Aan alle deelnemers: bedankt voor deze mooie schaakdag en graag tot volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *