Verslag ronde 2

Een zonnige zaterdagmiddag

Op een mooie zaterdagmiddag, met lekker zonnig weer, zouden we om 12 uur in eigen stadion Lievendaal mogen aantreden tegen het sterke Messemaker 1847 1 uit Gouda. Het werd wat later in verband met wat ontbrekende spelers, met name torens en paarden kwamen wat laat binnen. Aangezien die toch wel cruciaal zijn voor een potje schaak, moesten ze worden ingevlogen vanuit de Hubble. Enfin, om 12.30 konden we dan toch starten. We zagen al dat onze tegenstander wat zwakker was opgekomen dan ze op papier konden zijn, maar nog steeds was het een tegenstander van formaat.

Het werd een onverwacht zonnige dag voor het eerste, zowel buiten als binnen. Ik begin maar bij mezelf, want ik scoorde een punt tegen topman Scheeren. Scheeren is overigens nog eerste team (en bord) speler geweest in Eindhoven, dus menig teamgenoot had me gewaarschuwd. Mijn winstpunt was een mix tussen onpositioneel aanvalsoptimisme en wat goed rekenwerk, begeleid door wat onnauwkeurigheid van mijn tegenstander. Hieronder de analyse van mijn partij.

Terwijl mijn tegenstander en ik druk aan het analyseren waren, bleken de resultaten al langzaam binnengedruppeld te zijn. Bas scoorde het tweede volle punt. Tegen Peter Ypma ging het in een interessante partij gelijk op. Toen Peter even vergat zijn koning eerst te verplaatsen voor een afruil, had Bas een tussenzet die de partij definitief in zijn voordeel draaide. Bas gaf de partij niet meer uit handen.

Het bleef niet bij de punten van Bas en mij. Alessandro keepte een mindere stelling en tekende dus een halfje bij terwijl debutant Kiran er strijdlustig op uittrok vanaf de opening. Zijn tegenstander neutraliseerde de dreigingen, maar meer dan dat zat er niet in. Nog een halfje werd bijgeschreven. Jeroen leek het zwaar te krijgen toen zijn tegenstander het loperpaar te pakken kreeg, maar op een of andere manier wist Jeroen voldoende tegenspel te creëren en kon ook hij na een pittige partij een halfje bijschrijven. Het stond dus ineens 3.5-1.5 in ons voordeel! Ludo, Jos en Jan moesten samen het laatste punt binnenslepen. En dat lukte!

Ludo besloot zijn schaakdipje maar eens even helemaal teniet te doen met een flitsende partij. Foutloos. Oke, bijna foutloos dan. Hij gaf de zet voor het einde een gewonnen stelling weg naar een verloren stelling, ware het niet dat zijn tegenstander er geen gebruik van maakte. Gelukkig maar, want met dit punt was de winst binnen!

Er waren toen nog 2 partijen bezig. Volledig voor de eer. Jos was als eerste klaar en tekende nog een vol punt bij. Na een partij waarin zijn tegenstander veel druk uitoefende op de zwakke plekken, sloeg Jos juist toe tijdens de tijdnoodfase! De partij was, in tegenstelling tot die van mij, meer van de kleine dingen. Zie hieronder.

Tot slot dan nog Jan, tegen tegen de Jan van de tegenstander speelde: teamleider Jan Evengroen. Na een interessante opening offerde Jan E een paard voor 2 pionnen. Waarschijnlijk had het niet genoeg mogen zijn, maar interessant was het zeker. De partij belandde in een eindspel en uiteindelijk werd het evenwicht gevonden. Met dat halfje werd het uiteindelijk een verrassende 6-2 winst. Alles zat mee op deze zonnige dag!

Bram Klapwijk