PK E & D jeugd: 7 NK plaatsen!

In de eerste week van januari mochten de jeugdspelers van Eindhoven in Soerendonck de strijd aangaan met de jeugd uit de NBSB. De persoonlijke jeugd kampioenschappen E (tot 10 jaar) en D (tot 12 jaar) zijn altijd een spannend, want er zijn NK plaatsen te verdienen.

En dat je ook goed moet oppassen tegen lager-gerate spelers, dat werd dit toernooi ook wel weer duidelijk. Helaas deden er in beide groepen weinig kinderen mee, waardoor er bij de E in een gesloten groep van 8 werd gespeeld, en bij de D’s in een Zwitserse groep van 14. Maar oké, een kleine groep betekent ook meer kans op de NK plaatsen, dus dat is weer positief. Bij de E’s speelden Kevin en Sascha mee. Bij de D’s Valentijn, Ivan, Elysia, Nirupa en Luna. Hieronder een kort verslagje over elke speler. Dit verslag is interactief, want ik doe aanbevelingen voor partijen en de partijen zijn te vinden op www.livechess.nl onder het kopje partijen.

E-jeugd:

Op 2 januari kon dit toernooi in een keer gespeeld worden. Het zal wel een lange dag zijn geweest, want er waren ook nog beslissingswedstrijden, daar over straks meer.

Sascha mocht meteen aan de bak. In de eerste ronde kreeg hij Gachatur, de uiteindelijke nummer 1, tegen zich. Helaas moest Sascha nog even inkomen, want voor hij het wist had hij een paard minder. Hoewel hij nog taai doorspeelde was Gachatur uiteindelijk te sterk. Dat Sascha daarna al zijn 6 partijen won, laat zien dat hij ook zeker op het NK thuis hoort. Ronde 3 en 7 zijn zeker aanraders om nog eens door te spelen, want Sascha laat zien waarom het belangrijk is goed en snel te ontwikkelen. Razendsnel heeft hij een ontwikkelingsvoorsprong te pakken, en maakt hij het met trucjes sterk af.

Kevin heeft nog maar een ding in zijn hoofd: aanvallen! En dat kan hij. Als het even kan vliegen de pionnen naar voren, en wordt er hier en daar gewoon een pion of stuk weg gegeven om die koning maar mat te zetten. Kijk vooral even naar ronde 4 en 5, waar hij heel erg knap naar mat toewerkt. Dankzij goed verdedigen van de tegenstanders lukken ze niet altijd, maar dat Kevin een matbeeld 4 zetten vooruit al ziet is duidelijk. Aan Pim heeft hij de meeste tegenstand, hij verliest dan ook in de eerste partij van hem. In de beslissingswedstrijden tegen Pim en Roel om de 3e plaats lijkt Pim hem weer de baas. Toch weet Kevin er twee keer een eindspel uit te slepen en uiteindelijk toch nog te winnen. De aanhouder wint. Het winnen van de barrage leverde een derde plaats op, en het NK ticket.

D-jeugd:

4 tot en met 6 januari werd het PK D gehouden. Er leek kans om het toernooi in 2 dagen te spelen, maar de spelers gebruikten soms erg goed hun tijd, waardoor er lange partijen ontstonden. Voor mij als begeleider was dat wel fijn, want dat gaf me de kans veel te analyseren met de jeugd.

Met 4 plekken voor de jeugd, en 3 plekken voor de meisjes leken de kansen op 5 NK tickets vooraf wel goed. De grote vraag voor de 2 jongens was dan ook: konden zij 1e worden? Samen met PK E-winnaar Gachatur staken zij iets boven de rest van het veld uit op rating. Elysia voerde het veld aan bij de meisjes op rating, gevolgd door Luna en Nirupa. Hieronder ook een verslagje van de spelers, te beginnen met de dames.

Nirupa heeft nog niet veel toernooien met veel bedenktijd gespeeld. Maar, na vorig jaar net niet naar het NK te mogen was het doel dit jaar duidelijk. Dat ze minder openingen kende dan de rest, leverde haar soms moeilijke stellingen op. In de 1e ronde was het al meteen raak, en werd ze onder druk gezet door de sterk spelende Bibi. Op wonderbaarlijke wijze wist ze het nog te redden, en sleepte ze een welkom eerste punt uit het vuur. Een belangrijke partij kwam in ronde 4, waar ze tegen clubgenote Luna mocht spelen. Nirupa viel direct aan, en gaf haar pion voorsprong niet meer uit handen. Met een verborgen truc won ze later een toren, en daarna snel de partij. Dat ze vervolgens goed de punten pakte tegen de lagere spelers zorgde er voor dat ze met 5 punten netjes 2e meisje werd en nu wel een NK plaats te pakken heeft!

Luna is nog maar 7 jaar oud, en toch speelt ze al serieus mee met de D-jeugd. Luna heeft net als Kevin ook maar 1 doel, en dat is aanvallen. Als het even kan gaat de koning lang en gaan de pionnen naar voren, op de koning van de tegenstander af. Dit leverde in ronde 3 een partij op waarin de koning van de tegenstander over het bord gejaagd werd. Dat ze daarna iets te snel afruilde maakte het niet makkelijker voor haar, maar ze wist nog wel te winnen. En, wie zou er in ronde 6 niet net als Luna op g4 slaan? Dat was erg snel mat. Door in de laatste ronde ook nog een remise te spelen tegen Valentijn laat Luna zien helemaal mee te doen, en dus was met 4,5 punt de 3e plaats bij de meisjes een NK ticket helemaal verdiend.

Elysia was dus favoriet bij de meisjes, en dat moet je maar waar maken. De eerste drie ronden begonnen moeizaam. In ronde 1 kwam ze in een erg lastige stelling tegen Anahit, om na toch nog te winnen meteen tegen Anahit’s broertje Gachatur te mogen spelen. Ze verloor zowel tegen Gachatur als clubgenoot Valentijn in ronde 2 en 3. Het eens werd het tijd voor een echte Elysia-partij, en die kwamen er toen wel. Elysia greep in ronde 4 haar kans en brak met 15.d5! de stelling van haar tegenstander, een heerlijke zet. De volgende dag versloeg ze in snelle partijen concurrentes Nirupa en Luna, om vervolgens de eerste plaats niet meer af te staan.

Ivan speelde bijna het hele toernooi vlekkeloos. Met uiterste concentratie werd elke zet weer met precisie gekozen, die arme tegenstanders kregen amper kansen. Dat Ivan gerust naar een eindspel toe wil gaan, of 50 zetten lang een pion voorsprong wil omzetten in winst is bewonderenswaardig, want hij kan het! Helaas was zijn scherpe blik even weg in de belangrijke wedstrijd tegen Gachatur, en werd hij in een zenuwslopend toreneindspel verslagen door Valentijn. Toch mag er zeker gekeken worden naar de techniek die hij in ronde 5 gebruikt om een pion voorsprong om te zetten in een winst, of wat te zeggen van de heerlijke stelling na 15.e6 in ronde 8. Met 7 uit 9 werd hij mooi derde. Tegenstander op het NK D: pas maar op!

Valentijn dan nog tot slot. Ook hij had zijn zinnen gezet op de eerste plek, maar dag 1 ging niet zoals gepland. Waar hij een aantal partijen in het toernooi razendsnel wist te winnen, zaten er ook een paar struikelmomentjes in het soepele spel. Het grootste baalmoment kwam aan het einde van dag 1 in de wedstrijd tegen Gachatur. Daar liet hij, helaas, ineens mat toe in een gewonnen stelling. Ondanks de plotselinge fouten in sommige partijen mag hij zeker met trots terug kijken op zijn spel, en dan met name om zijn eindspeltechniek. Zo houdt hij op de 10 seconden increment in rondes 2 en 9 knap remise, en laat hij in ronde 7 zien hoe je een pionneneindspel naar je toe moet trekken. Het kroonjuweel van zijn eindspelkunsten liet hij zien in ronde 6 tegen Ivan. Vanaf zet 34 doet hij precies wat hij moet doen, namelijk de toren activeren. Ivan speelt goed, maar in hoge tijdnood weet Valentijn de stelling om te buigen naar een winst. Uiteindelijk scoorde Valentijn 7 uit 9, net als Ivan. Op Weerstandspunten werd hij 2e, achter winnaar Gachatur die 100% scoorde.

Al met al was het een erg leuk toernooi. De locatie was prima voor het toernooi, en er kon lekker geanalyseerd worden en als het even kon wat doorgeefschaak. Helemaal hoe zo’n toernooi hoort te gaan. Het NK D zal van 30 mei tot en met 1 juni worden gehouden op de vaste locatie in Rijswijk. Het NK E al op 19 en 20 april in Waalwijk.

Bram Klapwijk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *