Jacob Perrenet wint tweede finalegroep Open LK snelschaken

De eerste zaterdag van december wordt traditiegetrouw in Stein (Limburg) het Open Limburgs Kampioenschap snelschaken georganiseerd. Zo vlak voor Sinterklaas is dat een toepasselijk toernooi want snelschaken staat uiteraard synoniem met materiaal cadeau doen en andere zaken die mis kunnen gaan bij het schaken zoals mat over het hoofd zien, onreglementaire zetten en vallende vlaggen. Echt een leuk toernooi dus.

Deelname van Eindhovenaren is beperkt, alleen Jacob Perrenet en ikzelf deden mee. Allebei hebben we jaren lang in en voor Maastricht geschaakt, en deelnemen is in hoge mate een reünie.

Het tempo is 3+2, voor niet insiders: 3 minuten per persoon voor de partij, met 2 seconden increment per zet. Geen ouwe mannen-tempo zei Jacob vooraf, en ik vrees dat hij daarbij niet alleen naar zichzelf verwees. Een paar dagen voor het toernooi hadden we dan ook een oefensessie georganiseerd waarin ik hem liet voelen dat het tempo mij toch echt beter lag dan hem. Toen wel.

Het toernooi zelf liep best goed. De voorronden kwamen we beiden goed door, en we plaatsten ons voor de tweede finalegroep (van de vijf). Gelukkig niet de hoogste groep, want dan is het eigenlijk niet leuk meer. In de finalegroep wordt een dubbelrondige tienkamp gespeeld, en met een voorronde die ook een tienkamp is (enkelrondig) kom je dus uit op 27 partijtjes blitzen. Na acht partijen in de finale stonden Jacob en ik gedeeld op kop met 6 uit 8. Hierna stoomde Jacob door, maar liet ik de nodige steken vallen en haakte af voor de overwinning.

Toevallig moesten we in de laatste ronde tegen elkaar. Jacob in kansrijke positie, ikzelf uitgeschakeld voor de winst. Spijtig voor Jacob, dacht ik, de oefensessie nog in mijn achterhoofd. Maar niets bleek minder waar, de pijp was bij mij blijkbaar echt leeg: Jacob won twee keer, en werd daarmee (gedeeld) winnaar van de groep. De ‘ouwe man’ had een beter uithoudingsvermogen dan degene die zichzelf nog niet een ‘ouwe man’ vindt.

Leuk toernooi, gezellig, en mooi om zoveel oude bekenden weer te zien. En volgend jaar misschien met wat meer clubgenoten?

Hans Ouwersloot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *